OBRATITE PAŽNJU: Ovih 5 znakova mogu vam spasiti život!
Pregledi kod lekara su veoma bitni, Foto: Profimedia

vodite računa

OBRATITE PAŽNJU: Ovih 5 znakova mogu vam spasiti život!

Idite redovno na kontrole

Objavljeno:

Redovni odlazak kod lekara veoma su bitni za duži i bolji život. Obratite pažnju na ovih pet znakova, i živite duže.

1. Zubi

Osim što kontrolišete zdravlje zubi i desni, redovnim odlaskom kod zubara možete saznati štošta i o stanju vašeg organizma. Naime, promene u usnoj šupljini mogu biti jedni od prvih pokazatelja bolesti srca, pluća, probavnog sistema ili nekih drugih delova vašeg tela. Ne zanemarujte promene na zubima i desnima već potražite pomoć stručnjaka.

2. Težina

Debljanje ili pak mršavljenje pojava je koja se svima događa tokom godine, a najviše zavisi od ishane, načina života i stresa. Ne smemo nikako zanemariti i značajno debljanje ili pak mršavljenje. Ako ste u kratkom roku dobili veliki broj kilograma to može upućivati na hormonski disbalans i probleme sa štitnom žlezdom ili pak na zadržavanje vode u organizmu odnosno probleme sa srcem i bubrezima, ali i na trudnoću. Isto važi i za nagli gubitak kilograma.

3. Mokraća

U mokraći se nalazi više od 70 odsto markera uz pomoć kojih možete saznati u kakvom je stanju vaš organizam. Boja i miris mokraće vrlo je važan pokazatelj zdravlja.

4. Koža

Koža je najveći organ koji je svakodnevno izložen spoljnim uticajima. Upravo zbog toga važno je pratiti promene koje se događaju na površini kože. Nakon tuširanja kao i pre nanošenja sredstava za negu pogledajte deo po deo kože, a za teško dostupna mesta na leđima upotrebite dva ogledala.

Primetite li neke promene boje, nove izrasline, mrlje ili tamne izbočene mladeže bilo bi dobro potražiti savet stručnjaka. Pregled kod dermatologa vrlo je jednostavan i bezbolan, a njime možete sprečiti mnoge bolesti među kojima je i melanom.

5. Nokti

Nokti mogu biti vrlo elegantan ukras vaših ruku, ali njihova važnost je puno značajnija. Male i velike promene na rukama i nožnim prstima mogu upućivati na razne bolesti. Ako ste primetili da su se vaši nokti oblikom, teksturom ili bojom promenili, vreme je za odlazak kod doktora.

Bonus video:

KRATKI ESPRESO 7 (VIDEO)

(Espreso.co.rs / Exyug.com)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.