NEMA NI VAKCINE, NI LEKA:  Misteriozna i retka bolest pogađa decu i može da izazove PARALIZU!
Uzročnici su i dalje nepoznati, Foto: Thinkstock

stravično upozorenje!

NEMA NI VAKCINE, NI LEKA: Misteriozna i retka bolest pogađa decu i može da izazove PARALIZU!

Zasad ne postoje nikakvi specijalni preparati ni vakcine za lečenje ove retke bolesti.

Objavljeno:

Zdravstveni zvaničnici u SAD upozorili su javnost na povećanje broja obolelih od misteriozne i retke bolesti koja uglavnom pogađa decu i može da izazove paralizu, piše sciencealert.com.

Tokom ove godine, potvrđeno je ili se sumnja na ovo oboljenje u 127 slučajeva. Slučajevi akutnog flacidnog mijelitisa ili AFM-a prijavljeni su Centrima za kontrolu bolesti i prevenciju. Broj od 127 obolelih je značajno povećanje u odnosu na prethodnu godinu. Od tog broja, 62 obolela su potvrđena u 22 države. Više od 90 odsto potvrđenih slučajeva su deca od 18 godina i mlađa, a prosečne godine obolelih su - četiri godine.

Prema rečima predstavnika Centara za kontrolu i prevenciju bolesti, uprkos naporima specijalista koji sprovode laboratorijske i druge testove, uzroci većine slučajeva obolevanja ostaju nejasni.

Nema ni vakcine ni leka.

Povećanje broja obolelih zabeleženo je od 2014. godine, a najviše slučajeva se javlja tokom avgusta i septembra. Prema prognozama, bolest će nastaviti da se širi. Zasad ne postoje nikakvi specijalni preparati ni vakcine za lečenje ove retke bolesti. Bolest utiče na kičmenu moždinu i može dovesti do doživotne paralize.

Uzročnici su i dalje nepoznati, a doktori smatraju da su virusi, toksini i genetski poremećaji mogući uzroci obolevanja.

Bonus video:

prof. dr Aleksandar Đukić endokrinolog, Klinički centar Kragujevac – o lečenju varijabilnosti glikemije

(Espreso.co.rs/sciencealert.com)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.