DOKTORI JOJ NISU MOGLI POMOĆI: Izlečila je reumu sama, a sada je odlučila da podeli sa svima svoj RECEPT!
Reuma je pojam koji se odnosi na niz mišićno - koštanih obolenja, Foto: Printscreen

moćna biljka

DOKTORI JOJ NISU MOGLI POMOĆI: Izlečila je reumu sama, a sada je odlučila da podeli sa svima svoj RECEPT!

Jedna čitateljka odlučila je sa svim podeliti svoj recept koji je njoj pomogao.

Objavljeno:

Reuma ili reumatizam je pojam koji se odnosi na niz mišićno-koštanih obolenja poznatih kao reumatske bolesti.

Ubraja se u najčešće hronične bolesti, a prema statistikama trećina svetske populacije pati od neke vrste ovog oboljenja. Većina reumatskih bolesti najčešće zahvata kosti, zglobove, hrskavicu, tetive, mišiće i ligamente.

U nešto ređim oblicima zahvaćeni su i drugi delovi tela poput kože i nekih unutarnjih organa. Reuma se javlja kod svih dobnih skupina, iako je učestalost veća između tridesete i pedesete godine života. Pogađa oba pola, iako žene u manjem postotku prednjače nad muškarcima.

Simptomi reume razlikuju se prema tipovima bolesti. Javljaju se postepeno, a tokom razvoja bolesti može doći do njihovog povremenog izostanka, ali i do naglog i iznenadnog pojačanog manifestovanja.

Neki od najčešćih znakova reumatskih oboljenja:

- ukočenost i utrnulost mišića i zglobova

- crvenilo i otekline zglobova

- deformacija zglobova

- osetljivost, bol i toplina zahvaćenih područja

- slabost udova

- umor i iscrpljenost

Osim što uzrokuju bolove i otekline, reumatske bolesti za posledicu mogu imati oštećenje zglobova, smanjenu pokretljivost, delomičnu ili potpunu fizičku nesposobnost te u konačnici invalidnost.

Poznato je oko 250 vrsta reumatskih bolesti - od osteoporoze, preko različitih vrsta artritisa do sistemskih bolesti vezivnog tkiva.

Spomenućemo neke od najučestalijih.

Osteoartritis

Osteoartritis je najčešći tip artritisa. Ova reumatska bolest uništava zglobnu hrskavicu i kosti, što dovodi do boli, upale i oštećenja zglobova.

Podjednako oboljevaju muškarci i žene, a najraširenija je među starijom populacijom. Osteoartritis pogađa uglavnom vrat, donji deo leđa, prste, kukove i kolena.

Reumatoidni artritis

Reumatoidni artritis je upalno sistemsko obolenje prilikom kojega imunološki sastav napada vlastita tkiva koja okružuju zglobove.

Kod ove vrste reumatizma najčešće su zahvaćeni zglobovi šaka i stopala, ali neretko i ostalih delova tela.

Reumatoidni artritis je prepoznatljiv po simetričnoj upali, što znači da se bol i oteklina istovremeno javljaju na zglobovima oba ekstremiteta.

Sistemski eritemski lupus

Sistemski eritemski lupus (SLE) se kao i reumatoidni artritis ubraja u autoimuna reumatska obolenja.

U ovom slučaju borba imunološkog sastava je usmerena protiv zglobova, tetiva i drugog vezivnog tkiva, ali i mnogih organa kao što su koža, bubrezi, pluća, srce, krvne žile, mozak.

Ova bolest se u najvećem procentu javlja u tridesetim godinama života, iako od nje mogu oboleti i deca kao i starija populacija.

Giht

Giht se javlja se kao posledica taloženja kristala mokraćne kiseline u zglobovima, koja se kod zdravih osoba prirodno eliminiše iz organizma urinom.

Ova bolest učestalija je kod muške populacije, a kod žena se javlja u nešto manjem postotku i to najčešće u starijoj životnoj dobi.

Najčešće su pogođeni zglobovi kolena, nogu, ruku i lakta.

Ako se spomenute tegobe pojave na zglobu nožnog palca, tada se s potpunom sigurnošću može potvrditi da se radi upravo o gihtu.

Osim genetske predispozicije istraživanja su utvrdila i niz vanjskih faktora odgovornih za nastanak reumatskih obolenja.

U njih se ubrajaju fizička neaktivnost, neadekvatna ishrana, prekomerna telesna težina, pušenje, konzumiranje alkohola, promrzline, čest i dugotrajan boravak u vlažnim ili klimatiziranim prostorijama.

Dokazano je da se urednim načinom života i odbacivanjem navedenih štetnih životnih navika u znatnoj meri može prevenirati pojava kao i ubrzan razvoj većine reumatskih bolesti.

Nadalje, pravilna edukacija o simptomima reumatskih oboljenja je od velikog značaja za svakog bolesnika.

Iako se simptomi razlikuju od bolesti do bolesti, postavljanje rane i tačne stručne dijagnoze u znatnoj meri će doprineti ublažavanju simptoma i usporavanju napretka bolesti.

Lečenje reume

Svako od reumatskih obolenja ima različite uzroke koji zahtevaju i različito lečenje.

Reumu možete lečiti i držati pod kontrolom:

- uvođenjem zdrave i adekvatne prehrane bogate svežim voćem i povrćem

- bavljenjem primerenim fizičkim aktivnostima

- primenom raznih metoda relaksacije

- odbacivanjem štetnih navika poput pušenja i konzumiranja alkoholnih pića

- korišćenjem delotvornih prirodnih pripravaka

Poseban naglasak se stavlja na suzbijanje upalnih promena koje, ako se adekvatno ne leče, mogu rezultirati i teškim invaliditetom.

Prirodne metode lečenja poput akupunkture, kiropraktike, aromaterapije mogu biti od velike pomoći za usporavanje razvoja bolesti kao i za ublažavanje njenih tegoba.

Jedna čitateljka odlučila je sa svim podeliti svoj recept koji je njoj pomogao.

Često je išla doktorima želeći se na reumu, ali oni joj nisu pomogli.

Rešila je da uzme stvar u svoje ruke i otkrila svoj čudotvorni recept.

Potrebno je:

– 1 litar destilovane vode – 2 kg livadskog pravog meda – 250 g suve deteline lucerke

Priprema:

Vodu i deteline lucerke kuvati sat vrmene na laganoj vatri, a zatim procediti. Proceđenu smesu pomešati sa medom. Preporučuje se uzimati 3 puta na dan, po 2 kašike, posle jela.

Bonus video:

ISEKLA JE LIMUN I POMEŠALA SA SOLJU: Godinama se STIDELA svoje kose, a onda je uz OVU smesu u tren rešila sve svoje probleme (KURIR TV)

(Espreso.co.rs/Novi.ba)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.