ZNAMO DA NIJE ZDRAVO NOSITI TANGE: GINEKOLOZI sada otkrivaju nešto što će vas dodatno UPLAŠITI!
Tange, Foto: Twitter / Nigel Nelson

BUDITE PAŽLJIVI

ZNAMO DA NIJE ZDRAVO NOSITI TANGE: GINEKOLOZI sada otkrivaju nešto što će vas dodatno UPLAŠITI!

Nošenje tangi za vreme menstruacije može dodatno povećati te rizike

Objavljeno: 18.10.2018. 21:31h
  • 14

Tange se čine kao odličan izbor kada ne želite da vam se ispod odeće nazire donji veš.

Međutim, tange se ponekad čine pretesne, žuljaju i neudobne su, a neki ih, pak, smatraju poprilično nehigijenskima.

Da li su li tange zaista loše za vaše zdravlje?

Doktorka Džil M. Rabin, profesorka ginekologije na Albert Ajnštajn koledžu, i doktorka Šiva Gofrani iz klinike Stamford pozabavile su se pitanjem šta nam donje rublje zaista čini "tamo dole", te otkrivaju koliko donje rublje može da utiče na zdravlje i jesu li tange zaista loše za zdravlje.

foto: Pixabay

Tange nisu nužno loše za vas

To zapravo zavisi od vaše sklonosti infekcijama. Prema rečima doktorke Rabin, problem nastaje ako imate predispozicije za dobijanje infekcije, bilo mokraćne bešike ili vaginalne infekcije, te se u slučaju nošenja tangi ta infekcija znatno teže leči.

Osim toga, postoji i nekoliko vrsta tangi koje vas više izlažu zdravstvenom riziku. Mnoge tange, posebno one seksi čipkaste, napravljene su od neprozračnih materijala, a ne od pamuka. Kako savetuje doktorka Gofrani, trebali bismo uvek da nosimo pamučno donje rublje, a to se odnosi na cele gaćice, a ne samo na onaj deo koji se nalazi između prepona. Kada je samo srednji deo napravljen od pamuka, a ostatak gaćica od nekog drugog materijala, donje rublje nije dovoljno prozračno, pa se zadržava veća količina vlage koja olakšava pojavu infekcija.

Osim toga, čak i ako su tange u potpunosti pamučne, njihov mali oblik može stvoriti zdravstveni rizik. Naime, mini tange vulvu izlažu svoj drugoj odeći, a s obzirom na to da veliki broj žena nosi helanke ili skini farmerke koje su napravljene od materijala kao što je likra, vrlo lako nastaje veća količina vlage koja se zadržava i izaziva infekcije.

Tanki komad materijala između prepona neretko se pomiče, te omogućava prenos bakterija s jednog na drugo mesto, pa tako bakterija E. Coli, koja se često nalazi u debelom crevu, tokom fizičke aktivnosti se vrlo lako pomoću tangi može preneti do vagine ili mokraćnog kanala.

Glavni zdravstveni rizici kojima se izlažemo noseći tange su, osim infekcija, iritacije. Infekcije se događaju kada se poremeti ravnoteža vaginalnog okoliša, uključujući i nivoe vlažnosti od vaginalnih izlučevina. Najčešće su gljivične infekcije i bakterijske infekcije, uglavnom bakterijska vaginoza. Nošenje tangi često zna izazvati iritacije na području vulve i rektuma.

Nošenje tangi za vreme menstruacije može dodatno povećati te rizike. Ako ste već skloni infekcijama, govori dr Rabin, vreme menstruacije za vas je poprilično osetljivo. Uredan pH materice je kiseli, a krv povisuje nivo pH. Kada raste nivo pH, tada nastaju povoljniji uslovi za razvoj bakterija. Ako niste skloni infekcijama, nošenje tangi za vreme menstruacije ne bi trebalo da vam škodi, no ako ste inače skloni infekcijama, trebali biste biti oprezniji u to vreme.

S obzirom na sve rizike, nošenje tangi je relativno sigurno, no svakako valja biti oprezan: radije birajte pamučne tange.

Bonus video

AKO STE ZAVISNIK OD KOFEINA IMAMO REŠENJE! Evo kojih šest stvari će vas razbuditi, popraviti vam raspoloženje i podići energiju!

(Espreso.rs/ Novi.ba)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media