OVO SU ZNAKOVI DA VAM FALI SUMPORA U ORGANIZMU: Ako ste primetili ove SIMPTOME, evo kako da REAGUJETE NA VREME!
OVO SU ZNAKOVI DA VAM FALI SUMPORA U ORGANIZMU, Foto: Profimedia

MOĆNO SREDSTVO

OVO SU ZNAKOVI DA VAM FALI SUMPORA U ORGANIZMU: Ako ste primetili ove SIMPTOME, evo kako da REAGUJETE NA VREME!

Sumpor ne postoji u čistom obliku, nalazi se u sastavu nekih aminokiselina

Objavljeno: 18:05h

Sumpor blagotvorno deluje u slučaju infekcije bronhija, hroničnog laringitisa i rinitisa. To je takođe moćno sredstvo protiv alergije. Pošto univerzalno deluje, on se efikasno bori protiv astme i nekih kožnih osipa.

Njegova antioksidantna svojstva pomažu u borbi protiv starenja mozga i degenerativnih bolesti. On štiti zglobove od artroze podstičući obnavljanje hrskavice zglobova. Učestvuje u eliminaciji toksina i snabdevanju mozga kiseonikom, podstiče funkcije jetre i žuči, kao i varenje uopšte.

Konačno, sumpor je oligoelement veoma važan za lepotu, naročito za kosu: atom sumpora omogućava stvaranje neophodnih veza između vlakana keratina, proteina iz strukture dlake. Sumpor daje dlaci elastičnost i mekoću. On takođe štiti kožu glave od gljivica.

Koje su posledice nedostatka sumpora?

Znaci nedostatka su masna i krta kosa, perut i opadanje. Sumpor ne postoji u čistom obliku, nalazi se u sastavu nekih aminokiselina, važnih zaliha proteina za naš organizam. Nedostatak zato dovodi i do smanjene otpornosti organizma na infekcije.

foto: Profimedia

Njegova niska količina u telu uzrokuje zdravstvene tegobe kao što su umor, depresija, visoka osetljivost na fizički i psihički stres te degenerativne bolesti.

U slučaju bolova u leđima, sumpor pomaže: vraća elastičnost bolnim i ukočenim leđima. Isto tako, posle iščašenja, zapaljenja tetive ili uganuća, terapija sumporom, manganom i kobaltom podstiče obnavljanje povređenih ligamenata i tetiva. U slučaju reumatizma, neophodno je provjeriti da li je unos sumpora dovoljan.

foto: Profimedia

Česte migrene takođe mogu biti ublažene uz pomoć terapije sumporom i manganom.

Kako izbeći nedostatak?

Potrebe organizma za sumporom se kreću od 600 do 800 mg dnevno, što se može lako dostići raznovrsnom i uravnoteženom ishranom. Ishrana mora biti bogata proteinima nosiocima sumpornih aminokiselina (riba, jaja, meso).

Mineral sumpora, sam po sebi, nalazi se u crnom i bijelom luku. Crna rotkva, koja se uostalom često koristi za drenažu jetre, takođe je dobar izvor sumpora. Jedite i kupus, praziluk, špargle i sušeno povrće.

foto: Shutterstock

Gde se nalazi?

Namirnice u kojima ima sumpora su: jaja, crni i beli luk, meso, mleko, sir, kupus, brokoli, praziluk, crna rotkva, repa, avokado, žitarice, zelena salata, maline, lešnik, badem, orah, mahunasto povrće, krompir.

Zapamtite!

Sumpor detoksikuje organizam. Kao oligoelement lepote, on jača kosu, nokte i kožu.

Bonus video:

ESPRESO TRANSFORMACIJA: Milan Strongman pomaže novinarima da smršaju do Nove godine!

(Espreso.co.rs/Novi.ba)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.