LEK KOJI SVAKO IMA U KUĆI, ŽENAMA MOŽE DA SPASI ŽIVOT! Od ove BOLESTI ne mora da se UMRE!
Ova bolest je sve češća kod žena, Foto: Printscreen

naučno dokazano!

LEK KOJI SVAKO IMA U KUĆI, ŽENAMA MOŽE DA SPASI ŽIVOT! Od ove BOLESTI ne mora da se UMRE!

Rak materice i jajnika je bolest koja pogađa sve više žena

Objavljeno: 14.10.2018. 20:18h
  • 26

Rak jajnika započinje u jajnicima koji imaju funkciju proizvodnje jajašca za oplodnju te hormona estrogena i progesterona. Zatim se širi na karlicu i abdomen. Bolest uglavnom pogađa žene u perimenopauzi i postmenopauzi, to jest žene između 50. i 60. godine života.

 

Najnovija istraživanja su pokazala kako mala doza aspirina može smanjiti rizik od raka jajnika za četvrtinu.

Ovo istraživanje sprovedeno je na Harvardu, a učestvovalo je 205.000 žena. Istraživanje je pokazalo kako one koje su redovno uzimale četvrtinu doze leka imale su manje šanse da obole od raka.

Inače, aspirin se koristi kao lek protiv bolova još od vremena starih Egipćana koji su otkrili da on pomaže kod bolova na porođaju. Poslednjih godina naučnici su otkrili da ovaj jeftini lek ima mnogo širu primenu. On razređuje krv i smanjuje upale i zbog toga može da se koristi u lečenju različitih bolesti, piše.

Aspirin lekari propisuju kako bi pacijentima smanjili probleme sa srcem jer sprečava nastanak krvnih ugrušaka. Dokazano je da pomaže u smanjenju rizika od raka creva, a sada je sa Harvarda stigla potvrda da može da se koristi i u prevenciji raka jajnika.

Aspirin
Aspirin foto: Thinkstock

Drugo istraživanje je pokazalo da lekovi protiv bolova kao što su ibuprofen i naproksen zapravo povećavaju rizik od raka jajnika. 10 tableta nedeljno nekoliko godina povećavaju rizik od raka jajnika za 19 odsto.

Pre uzimanja aspirina, potrebno je da se konsultujete sa svojim lekarom i nipošto ga nemojte uzimati na svoju ruku.

Bonus video:

(Espreso.rs/Novi.ba)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media