MISTERIJA: Znate li zašto se u avionu popije puno soka od paradajza?
Sok od paradajza sadrži glutamat, aminokiselinu koja je nositelj umami ukusa, Foto: Pixabay

Istraživanje

MISTERIJA: Znate li zašto se u avionu popije puno soka od paradajza?

Nadržaji koji dolaze od zvuka aviona utiču na to kako putnici doživljavaju ukus

Objavljeno: 13.10.2018. 16:01h
  • 15

Sok od paradajza sadrži glutamat, aminokiselinu koja je nosilac umami ukusa (umami je jedna od 5 osnovnih vrsta ukusa, i označava "prijatan ukus") koja je zaslužna što je ukusniji tokom leta - a sve zbog promene percepcije ukusa zbog buke motora.

Odgovor na ovo pitanje je - zato što buka u avionu utiče na percepciju hrane, odnosno, ukus joj je drugačiji.

Istraživači Univerziteta Cornell pozabavili su se ovom tematikom i zaključili su kako nadržaji koji dolaze od zvuka aviona utiču na to kako putnici doživljavaju ukus.

Tamošnji fiziolog Robin Dando otkrio je 2015. godine da izloženost jakim zvukovima, poput onih kod mlaznog motora, zasenjuju slatke ukuse, ali intenzivira tzv. umami okus kakav se nalazi u paradajzu, a koji pojačava sve ostale ukuse i daje im punoću (četiri osnovna ukusa su slatko, slano, kiselo, a peti je umami).

Sok od paradajza sadrži glutamat, aminokiselinu koja je nositelj umami ukusa i koja je zaslužna što je ukusniji toekom leta, prenosi The Guardian.

Lufthansa je napravila istraživanje o popularnosti sokova od paradajza nakon što su shvatili da se u njihovim avionima popije više od 200.000 litara godišnje. Drugo istraživanje pokazalo je da ga se popije otprilike koliko i piva.

 

Postoji još jedna teorija istraživača iz udruženja Fraunhofer, koji kažu kako su nam ukus i miris manje osetljivi na većoj nadmorskoj visini. Moguće je i da sok od rajčice putnici u avionima biraju češće i zato što je to zdravija varijanta - pun je vlakana i ima visok udeo vode.

Rajčica je odlična za srce

Prerežete li paradajz videćete kako podseća na presek srca - ima "komore" i pretkomore". Ona ima više likopena, antioksidansa iz skupine karotenoida, od drugog voća, a to je odlična hrana za srce i krv. Likopen dokazano smanjuje rizik od srčanih bolesti. Rajčica ima i puno C vitamina što je, takođe, važno za zdravlje srca.

UkusI i miris  su nam manje osetljivi na većoj nadmorskoj visini
UkusI i miris su nam manje osetljivi na većoj nadmorskoj visini foto: profimedia

Rajčice deluju blagotvorno i na kožu, posebno kuvana jer tada likopen lakše ulazi u ćelije kože i tako popravlja eventualna oštećenja od sunca, a odličan je i u prevenciji nastanka bora jer koži daje elastičnost.

Stručnjaci britanskih univerziteta Bristol, Cambridge i Oxford napravili su studiju kojom su otkrili da je rajčica jako dobra u prevenciji raka prostate.

BONUS VIDEO:

(Espreso.rs/24sata.hr)

 

 


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media