OVE NAMIRNICE STALNO JEDEMO ZAJEDNO, A NE BI TREBALO: Izbegnite 7 kombinacija koje nisu dobre za vaše ZDRAVLJE
Foto: Profimedia

SVI TO RADIMO

OVE NAMIRNICE STALNO JEDEMO ZAJEDNO, A NE BI TREBALO: Izbegnite 7 kombinacija koje nisu dobre za vaše ZDRAVLJE

Pronađite bolju alternativu

Objavljeno:

To da postoje neke namirnice koje ni u kom slučaju ne treba kombinovati – jer im se ukusi jednostavno ne slažu, jasna je stvar. Ali, neke se božanstveno slažu, jedemo ih co život, a zapravo deluju loše na naš organizam. Otkrivamo koje su to i kako pronaći bolju kombinaciju.

1. Salata i bezmasni dressing

Ova kombinacija zvuči malokalorijski, ali i sprečava telo da iskoristi važne vitamine iz salate. Mnogim namirnicama (na primer, šargarepa) potrebna je masnoća kako bi telo mglo da "izvuče i iskoristi vitamine iz njih.

2. Beli hleb i marmelada

Za mnoge je klasičan doručak i dobar početak dana parče hleba s marmeladom. Međutim, ta kombinacija spada među one koje treba izbegavati. Jednostavni ugljeni hidrati – koji se nalaze i u marmeladi i hlebu– lansiraće naglo vaš šećer u krvi u visine, pa ih jednako toliko brzo i strmoglaviti. Posledice? Napad gladi i umora. Alternativa za beli hleb je integralni – duže će vas držati sitima.

Izbegnite kombinaciju belog hleba i marmelade
Izbegnite kombinaciju belog hleba i marmelade foto: Profimedia

3. Hambururger i pivo

Na prvi pogled - savršena kombinacija. Međutim, to nije tako. Telo prvo razgrađuje alkohol, a potom masnoće, pa masnoće direktno završe u bokovima ili na stomaku. A spora i mukotrpna probava s kojim se telo pritom bori nije baš prijatan osećaj. Alternativa za pivo je čaša vode.

4. Sočivo i crno vino

Uživate u jelima sa sočivom ili sojom i pijuckate crno vino? Kod ove kombinacije sprečava se apsorpcija gvožđa u organizam. Kako bi se povećala apsorpcija gvožđa, preporučuje se kombinacija namirnica bogatih vitaminom C (npr. sok od limuna) s namirnicama bogatim gvožđem.

5. Alkohol i kofein

Mnogi veruju da kafa (ili neki drugi napitak koji sadrži kofein) pomaže kod mamurluka. To nije tačno! Kofein ublažava sedativno delovanje alkohola, ali pogoršava rad mozga. Osećamo se manje pijano nego što zaista jesmo – što nije dobro, posebno ako morate da vozite automobil. Radije popijte vodu ili čaj.

6. Crni čaj i mleko

Ono što je za Engleze obavezno, za telo je kombinacija koja nema nikakvih dobrih zdravstvenih učinaka. Svakako, mleko smanjuje protivupalno delovanje crnog čaja. Mlečne belančevine vežu na sebe antioksidanse i tako sprečavaju njihovu apsorpciju. Kofein iz čaja pak sprečava apsorpciju kalcijuma. Radije stavite malo soka od limuna u čaj – kako bi telo bolje iskoristilo antioksidanse.

Kombinacija crnog ćaja i mleka nema nikakvih dobrih zdravstvenih učinaka
Kombinacija crnog ćaja i mleka nema nikakvih dobrih zdravstvenih učinaka foto: Profimedia

7. Paradajz i krastavac

Ove namirnice omiljene su u salatama, ali nije dobro da ih konzumirate zajedno. Istraživanja su pokazala da kombinacija te dve sorte povrća može poremetiti biohemijske reakcije u telu. Što može dovesti do toga da se te namirnice ne svare do kraja.

BONUS VIDEO: SVAKI ĐAK BI VOLEO DA IMA OVAKVU NASTAVNICU! A o njihovim očevima i da ne govorimo. (VIDEO)

(Espreso.co.rs/Miss7.24sata.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.