MORATE DA IH IMATE U KUHINJI! Ovo je pet NAJLEKOVITIJIH ZAČINA koji leče brojne tegobe!
Foto: Thinkstock

dobri za organizam

MORATE DA IH IMATE U KUHINJI! Ovo je pet NAJLEKOVITIJIH ZAČINA koji leče brojne tegobe!

Reč je o začinima koji imaju blagotvorno dejstvo na organizam

Objavljeno: 18:03h

Predstavljamo pet najlekovitijih začina koji će, osim što će poboljšati ukus vaše hrane, doprineti očuvanju vašeg zdravlja i izlečenju vašeg organizma.

Svi znamo da raznovrsna ishrana bogata voćem i povrćem pozitivno utiče na zdravlje, kao i unošenje dovoljno tečnosti u organizam, i redovno vežbanje. Ali, često zaboravljamo da postoje još neke namirnice koje su izuzetno zdrave, a trebalo bi da ih koristimo prilikom pripremanja hrane.

Reč je o začinima koji imaju blagotvorno dejstvo na organizam, bilo da je reč o borbi protiv alergija i raznih bolova, prevenciji razvijanja tumora ili prevenciji razvijanja srčanih bolesti.

Crni biber

Ovaj začin poboljšava varenje, smanjuje zatvor i brojne druge probleme u vezi sa digestivnim traktom. Istraživanja su pokazala da je dobar i kod prevencije raka, ali i lečenju, da pomaže kod depresije, visokog krvnog pritiska, rešavanja zavisnosti od cigaretama i problemima sa štitnom žlezdom.

Cimet

Ovaj začin najčešće se koristi prilikom pripremanja poslastica, a pomaže pri smanjivanju nivoa šećera u krvi. Istraživanje je pokazalo da se kod osoba koje su bolovale od dijabetesa tipa 2, a dnevno su koristile cimet, smanjio nivo šećera u krvi. Cimet je dobar i za smanjenje nivoa holesterola, a svi bi trebalo da ga koriste jer pomaže i u prevenciji raka, srčanih udara, kao i trovanja

hranom.

Cimet
Cimet foto: Reuter

Muškatni oraščić

Ovaj aromatični začin sadrži miristicin, eterično ulje koje se nalazi u biljkama poput šargarepe i celera. Dokazano je da smanjuje holesterol, depresiju i anksioznost, a poboljšava pamćenje i povećava libido.

Đumbir

Olakšava i podstiče varenje, ublažava nadutost i želudačne tegobe, i sprečava grčeve. Osim toga, ima analgetska, smirujuća i antibakterijska svojstva, a zbog antihistaminskog dejstva se koristi i kod lečenja alergija. Idealan je za podizanje imuniteta i ublažavanje simptoma prehlade, piše Kućastil.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/Kućastil)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.