POGLEDAJTE DOBRO SVOJ JEZIK: Otkriće vam od čega bolujete!
Foto: Profimedia

POGLEDAJTE MALO BOLJE

POGLEDAJTE DOBRO SVOJ JEZIK: Otkriće vam od čega bolujete!

Mnoštvo je informacija koje možemo 'pročitati' s jezika, a koje se vide zavisno od njegove veličine, teksture, boje i oblika

Objavljeno:

Mnogi jezik ne doživljavaju kao nešto više od organa koji je prekriven receptorima za ukus, a za razliku od tradicionalne, u kojoj ne predstavlja mnogo, kineska medicina se u dijagnostici puno oslanja na taj organ.

Naime, kako je objasnila Australijanka koja proučava i praktikuje kineske metode dijagnostike i lečenja Vaveni Holand, mnoštvo je informacija koje možemo 'pročitati' s jezika, a koje se vide zavisno od njegove veličine, teksture, boje i oblika.

Holand je objasnila da istočnjački lekari koji praktikuju dijagnostiku koja se temelji isključivo na jeziku koriste posebnu kartu uz pomoć koje druge organe dovode u vezu s jezikom. Upravo im takvo 'mapiranje' navodno pomaže da kod pacijenta uoče prve znakove bolesti, i to dok se ona još nije manifestovala na određenom organu.

Često se tako bolest otkrije i i pre nego je pacijent iskusio bilo kakve simptome. Holand se posebno osvrnula na žene koje je s nekoliko saveta podučila "kako jezik može da otkrije mnoge tajne o stanju organizma."

- Normalan, zdrav jezik mora biti rozikaste ili svetlo crvene boje, s jedva primetnim belim tačkicama. Nije ni pretanak ni predebeo, a dužina mu je tačno tolika da mu vilica ne smeta dok pričamo. Ipak, postoji i razdoblje kada jezik može biti nešto tamniji; to je kod žena razdoblje menstruacije kada krv brže cirkuliše telom - objasnila je Holand.

Kada je jezik bled, obično je indikator nedostatka vitamina ili minerala, pa je česta pojava kod anemičnih ljudi, dok izrazito crven jezik upozorava na toplinu, odnosno povišenu temperaturu. Mapiranjem se dolazi do odgovora zašto pacijent ima povišenu temperaturu, odnosno u kom organu treba tražiti njen uzrok.

Kada je jezik bled, obično je indikator nedostatka vitamina ili minerala
Kada je jezik bled, obično je indikator nedostatka vitamina ili minerala foto: Profimedia

Crveni jezik, napominje Holand, može biti i indikator skore menopauze a nije neobično da se zacrveni i pre nego što je žena primetila neke promene u ciklusu.

Deblji jezik je, kako kaže Holand, često pokazatelj da telu nedostaje nekih nutrijenata ili da je prezasićeno vlagom, dok jezik koji je tanji od uobičajenog često ukazuje na nedostatak tečnosti ili dehidrataciju.

Žut i suv jezik, isto kao i crveni, ukazuje na toplinu odnosno temperaturu koja je veća što je boja izraženija. Jezik na kojem se pojavljuju zelenkaste i crne mrljie pokazuje određenu stagnaciju koja se odnosi na protok energije, krvi ili drugih tečnosti u organizmu.

 Žut i suv jezik, isto kao i crveni, ukazuje na toplinu odnosno temperaturu
Žut i suv jezik, isto kao i crveni, ukazuje na toplinu odnosno temperaturu foto: Profimedia

Kvržice ili pukotine na jeziku takođe mogu biti znak zdravstvenih problema, a kako kaže Holand, pozicija i oblik pokazuju u kom tačno organu treba tražiti uzrok. Tako su na primer pukotine i kvržice na vrhu jezika obično znak bakterijske ili virusne upale, a ponekad ukazuju na alergijsku reakciju.

Izražene brazde na jeziku pak upućuju na "toplotu u stomaku" što se često odnosi na probleme poput gorušice, dok jezik s poprečnim crtama često isto upućuje na zastoj tečnosti u telu.

BONUS VIDEO: ČAROBNJAK U BAGERU! 10 flaša piva podiže KAO PINCETOM, a potom ih KAČI NA TANANI KANAP! (VIDEO)

(Espreso.co.rs/24sata.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.