OVA PROMENA NA KOŽI MOŽE BITI ZNAK RAKA I DIJEBETESA: Dobro obratite pažnju!
Foto: Wikipedia

zdravlje

OVA PROMENA NA KOŽI MOŽE BITI ZNAK RAKA I DIJEBETESA: Dobro obratite pažnju!

Pravilna detekcija te odlazak kod doktora mogu vam spasiti život

Objavljeno:

Crna akantoza ili acanthosis nigricans naziv je za tamnosmeđe, tamnosive ili crne slojeve koji se stvaraju oko nabora kože ili mekom tkivu. Najčešće se pojavljuje na pazuhu, preponama ili vratu, a potamnela se koža jako i zadeblja.

foto: Wikipedia

Crna akantoza povezuje se s dijagnozom dijabetesa ili gojaznosti, ili oboje u kombinaciji. Deca kojim koža na taj način potamni imaju veliki rizik od oboljevanja od dijabetesa tip 2. Crna akantoza čak može biti i simptom koji ukazuje na rak želuca ili jetre. Kada se zatamnjenje jednom pojavi jedino ga se može ublažiti ako se leči bolest koja ga je uzrokovala, ali ni onda ne nestaje do kraja.

Promene na koži jedini su simptom crne akantoze - primetićete crne, zadebljane i baršunaste naslage kože sa spoljašnje strane vrata, ili na preponama i pazusima. Samo tamnjenje je polagan proces, a nije nemoguće ni da koža ima određeni neugodni miris te da jako svrbi. Jako je važno otići na pregled ukoliko se ovi simptomi krenu javljati, a treba imati na umu i da je većina ljudi koja boluje od crne akantoze otporna na insulin, hormon kojeg proizvodi gušterača kako bi razgradili šećer - i upravo je to uzrok dijebetesa.

Akantozu mogu dobiti i osobe koje imaju ciste na jajnicima, probleme sa štitnom žlezdom ili nadbubrežnom žlezdom, a mogu ga uzrokovati i kontracepcijske pilule i neki kortikosteroidi. Crna akantoza ponekada prati i limfom ili kada tumor krene rasti na unutrašnjem organu, poput creva, želuca ili jetre.

Postoje i određeni faktori koji povezuju crnu akantozu i već navedene bolesti. Na prvom mestu je svakako gojaznost. Neke su vrste akantoze, pokazuju istraživanja.

Najčešće se pojavljuje kod osoba mlađih od 40 godina, a povezuje se i s Cushingovim sindromom.

Bonus video:

Espreso tviter - Bora Santana

(Espreso.co.rs/Express)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.