OD OVE VRSTE RAKA UMRE NAJVIŠE LJUDI: Sve više oboljevamo!
Foto: Pixabay

strašno

OD OVE VRSTE RAKA UMRE NAJVIŠE LJUDI: Sve više oboljevamo!

Rak se i dalje alarmantno širi u svetu s 18,1 miliona novih slučajeva i 9,6 miliona smrtnih ishoda tokom 2018. godine

Objavljeno:

Svaki peti muškarac i svaka šesta žena u svetu obole od raka tokom života, a svaki osmi muškarac i svaka jedanaesta žena umru od te bolesti, prema svetskim podacima.

Rak se i dalje alarmantno širi u svetu s 18,1 miliona novih slučajeva i 9,6 miliona smrtnih ishoda tokom 2018. godine, prema poslednjim podacima Međunarodne agencije za istraživanje raka (IARC), pri Svetskoj zdravstvenoj organizaciji (WHO).

Rak pluća je najsmrtonosniji s 1,8 miliona smrti (18,4 odsto), sledi rak debelog creva (881.000 smrti, ili 9,2 odsto), rak želuca (783.000 smrti) i rak jetre (782.000 smrti), prema novim procenama za 36 vrsta raka u 185 zemalja. Bez raka kože osim melanoma, novi slučajevi raka u svetu dosežu 17 miliona u 2018. prema 14 miliona u 2012. godini.

- Ti novi podaci pokazuju da preostaje puno posla u odgovoru na alarmantno povećanje svetskog bremena raka i da je prevencija ključna - rekao je Christofer Vajld, direktor IARC-a u Lionu.

- Hitno se moraju preduzeti učinkoviti pristupi prevencije i ranog otkrivanja bolesti u borbi protiv te razarajuće bolesti u svetu - dodao je u saopštenju. Oko polovine novih slučajeva i više od polovine smrti od raka u svetu 2018. zabeleženo je u Aziji, većinom u Kini, delimično i zato što je tamo koncentrisano oko 60 odsto svetskog stanovništva. Na svetu 5 godina nakon postavljanja dijagnoze živi 43,8 miliona osoba, primećuje specijalizirana agencija. Rak pluća vodi među najčešće dijagnostifikovanim rakovima kod muškaraca i predstavlja glavni uzrok smrti od raka s oko dvadeset odsto slučajeva. Posebno je zabrinjavajuće povećanje slučajeva raka pluća kod žena, koji sada predstavlja glavni uzrok smrti od raka među ženama u 28 zemalja.

U Severnoj Americi, severnoj i zapadnoj Evropi, Kini, Australiji i Novom Zelandu primećuje se najviša stopa novih slučajeva kod žena, a Mađarska vodi na tom popisu. Rak dojke glavni je uzrok smrti od raka među ženama (627.000 smrti). On predstavlja i oko četvrtinu novih slučajeva raka dijagnostifikovanih ženama u svetu. Među novim slučajevima sledi rak debelog creva u razvijenim zemljama i rak grlića maternice u zemljama u razvoju. Povećanje broja raka izazvano je demografskim rastom, starenjem i porastom opasnosti od pušenja, nedostatka kretanja i neuravnotežene ishrane. U zemljama brzog gospodarskog rasta, rak povezan sa siromaštvom i zarazama (jetra, želudac, grlić maternice) može se razviti u rak uz načine života tipičnije za industrijalizirane zemlje, primećuje IARC.

Prevencija mora voditi računa o uticaju raznih vrsta raka na pol, regije i zemlje i tako biti ciljana, smatraju autori. Između trećine do dve petine novih slučajeva raka moglo bi se izbeći eliminisanjem ili smanjenjem izloženosti poznatim uzročnicima opasnosti povezanim s načinom života, prema nedavnim istraživanjima, smatraju autori.

Bonus video:

GLOSSY LIČNO Sloba Radanović: Najveća žrtva ljubavnog trougla u zadruzi sam - JA!

(Espreso.co.rs / Većernji list)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.