AFTE U USTIMA možete sanirati u 4 KORAKA!
Foto: Thinkstock

SANIRANJE RANA

AFTE U USTIMA možete sanirati u 4 KORAKA!

Mogu biti vrlo neugodne i bolne, posebno ako ih dotaknete jezikom ili hranom

Objavljeno:

Afte su male, veoma bolne ranice (aftni čirevi ili ulceracije) koje se javljaju na sluzokoži usne duplje. Mogu biti bele, sive ili žute, a pojavljuju se pojedinačno ili u grupama. Javljaju se najčešće na vrhu ili ivicama jezika, sa unutrašnje strane obraza ili unutrašnjih ivica usana.

Iako nisu zarazne niti opasne za zdravlje, njihovo peckanje je vrlo iritantno, a zbog toga što su stalno vlažne od sline, proces zarastanja je vrlo spor.

Kućni recept protiv afti

Soda bikarbona

U kašičici napravite pastu od sode bikarbone i vode. Odmaknite usnicu od desni pa mešavinu nanesite štapićem za uši direktno na aftu. Ostavite 10 do 15 sekundi da se osuši. Soda bikarbona će smiriti peckanje, zatvoriti ranu i dezinfikovati je. Postupak ponavljajte kad god želite, a najbolje nakon spavanja i jela.

U kašičici napravite pastu od sode bikarbone i vode
U kašičici napravite pastu od sode bikarbone i vode foto: Printscreen

Propolis kapi ili sprej

Pčelinji propolis je prirodni antibiotik i antiseptik koji delotvorno leči grlobolju, ali i afte. Nanesite malo propolisa na štapić za uši te pritisnite aftu. Držite par sekundi pa sklonite štapić. Propolis je lepljiv pa će stvoriti film preko rane i time je zaštititi od bakterija i ubrzati postupak zarastanja. Postupak ponavljajte kad god želite, a najbolje nakon spavanja i jela.

Propolis kapi
Propolis kapi foto: Pixabay.com

Vodica za grgutanje

Pomešajte kašičicu 20-postotnog hidrogen peroksida i pola čaše mlake vode. Dodajte kašičicu sode bikarbone i kašičicu soli pa mešajte dok se svi sastojci ne otope. Grgljajte vodicu u ustima 30 sekundi pa je ispljunite. Postupak ponovite nekoliko puta dnevno.

Čajevi

Crni ili zeleni čaj bogati su taninom koji je prirodni antiseptik, dok kamilica i kadulja smiruju bol i ubrzavaju zarastanje. U šoljici napravite čaj i ostavite da se malo ohladi. Čajem bez ikakvih dodataka grgljajte usta i potom ga ispljunite. Postupak ponavljajte više puta dnevno, odnosno kada se peckanje i bol pojačaju.

Crni ili zeleni čaj bogati su taninom koji je prirodni antiseptik
Crni ili zeleni čaj bogati su taninom koji je prirodni antiseptik foto: Printscreen/Wikipedia

Šta uzrokuje afte?

- Genetska predispozicija - Povrede četkicom za zube, bombonom, grickalicama ili nekim drugim stranim telom - Nagrizanje začinjenom, kiselom ili vrlo slanom hranom

- Hormonalne promene i stres - Nedostatak vitamina B i minerala poput gvožđa, cinka i folne kiseline - Pad imuniteta - Alergije i neki lekovi.

BONUS VIDEO

(Espreso.co.rs/SrbijaDanas)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.