OVA BILJKA JE NAJPOZNATIJI LEK ZA LEČENJE DEPRESIJE!
Foto: Profimedia

dokazani učinci

OVA BILJKA JE NAJPOZNATIJI LEK ZA LEČENJE DEPRESIJE!

Listići gospine trave izgledaju kao da su probušeni vrhom igle

Objavljeno: 09.09.2018. 13:58h
  • 63

Upotreba gospine trave datira još iz antičke Grčke. Spominjao ju je još Hipokrat u svojim spisima. Odavno poznata po svojoj lekovitosti, upotrebljava  se u narodnoj medicini, ali joj i službena medicina pridaje važnost. Kroz razne studije dokazivana su farmakološka delovanja gospine trave.

Gospina trava ili kantarion (latinski naziv: Hypericum perforatum) zeljasta je korovska biljka visine od 30 do 70 cm. Obično raste uz rubove šuma, po čistinama, šikarama, livadama i uz živice. Jedna je od najrasprostranjenijih lekovitih biljaka. Rasprostranjena je od Skandinavije do Severne Afrike, od Kine do Amerike, Australije i Novog Zelanda.

Vrhovi grančica puni su kitnjastih cvasti sa žutim cvetovima. Listići gospine trave, gledani prema svetlu, izgledaju kao da su probušeni vrhom igle. Te tačkice na listićima su žlezde s eteričnim uljem. Gospina trava cveta tokom celog let. Bere se gornji deo biljke dok je u cvatu.

Pripravci od gospine trave upotrebljavaju se  za lečenje rana, posekotina, udaraca, povrede mišića, opekotina, hemoroida i čireva, a iznutra – za lečenje bolesti želuca, jetre, žučne vrećice, crevnih parazita, glavobolje (naročito kod migrene), noćnog mokrenja u krevet, dijareje, upale materice, astme, bronhitisa i katara pluća.

Takođe pospešuje cirkulaciju krvi i podiže opšte (psihičko) raspoloženje. Dokazani su njeni lagani sedativni i antidepresivni učinci. Upotrebljava se za pripremu čaja, a posebno je poznato i cenjeno ulje od gospine trave. Belopute osobe moraju biti oprezne kod upotrebe ulja od gospine trave zbog fotosenzibilizacije.

Naime, kod njih se, pod uticajem sunčevog svetla, javljaju upalni procesi na koži slični opekotinama od sunca!

Od delotvornih  stvari koje se nalaze u biljci najznačajnije su: hipericin, pseudohipericin, flavonoidi (rutin, hiperozid, kvercetin). Hipericin ima fotosenzibilizirajuće delovanje.

Inače, preparati gospine trave mogu se koristiti i lokalno kao ulja za zaceljivanje rana, kod opeklina prvog stupnja, neurodermitisa, reumatskih bolova, ugriza kukaca, hemeroida i boli.

Ulje gospine trave se često naziva i kantarionovo ulje. Zbog fotosenzibilizacije, potreban je oprez kod korišćenja ulja kantariona, te za vreme upotrebe treba izbegavati sunce. Gospina trava se može koristiti i kao čajni pripravak.

Priprema čaja od gospine trave

Jednu čajnu kašičicu osušenog lista i cveta gospine trave preliti sa 2,5 decilitra kipuće vode. Nakon pet minuta procediti, zasladiti medom (dijabetičari čaj piju bez ikakva zaslađivanja) i piti toplo – ujutro pre doručka i naveče pre spavanja. Pije se kod upale materice, grčeva u crevima, glavobolje i katara pluća. Kada četiri čajne kašičice gospine trave prokuvamo u 2,5 decilitra vode, dobićemo odlično sredstvo (u obliku obloga) za zarašćivanje rana ili osvežavanje smežurane staračke kože.

Priprema ulja od gospine trave

U bocu sa širokim grlom staviti jedan deo svežeg cveta i lista gospine trave i tri dela maslinovog ulja ili ulja od kukuruznih klica. Bocu dobro začepiti i držati na suncu 7 nedelja. Kroz to vreme potrebno je svakodnevno bocu dobro promućkati. Nakon 7 nedelja ulje se procedi kroz višestruku gazu, a takođe treba iscediti i lišće i cvetove gospine trave. Čuva u tamnoj boci i na tamnom mestu, to ulje može se držati i do dve godine, a da se ne pokvari.
Ulje od gospine trave neguje kožu (suvu, nečistu i ispucalu). Odlično je sredstvo za masažu – kod reume, lumbaga, išijalgije, diskopatije i bolova u mišićima. Pravo i dobro pripremljeno ulje od gospine trave ima crvenu boju.

Vino od gospine trave

Staviti u bocu 50 grama cvetova gospine trave i preliti litrom dobrog domaćeg belog vina. Ostaviti da odstoji mesec dana. Zatim sve dobro ocedite (i cvetove), malo zasladite medom i držite u tamnoj boci, na hladnom mestu. Kod tegoba s probavom – pije se po jedna čašica (0,3 dcl) tog vina – pre ručka i večere.

Liker od gospine trave

Prirediti 15 grama osušenih cvetova gospine trave, jedan (neprskan) limun, litru dobre rakije i 25 dekagrama šećera. Limun dobro oprati i izrezati na kolutove pa staviti u rakiju zajedno s cvetom gospine trave. Ostaviti da odstoji na suncu – 15 dana. Svaki dan dobro promućkati. Nakon toga ocediti i rakiju dodati šećer pa držati na suncu još tri dana. Svaki dan dobro promućkati. Da bude čišći, ovaj liker se profiltrira. Koristi se kao aperitiv ili digestiv.

BONUS VIDEO:

(Espreso.rs/lijekizprirode.com)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media