AKO POPIJETE OVE lekove i alkohol, rizikujete INFARKT I ŠLOG!
Foto: Printscreen/youtube

lekovi i alkohol

AKO POPIJETE OVE lekove i alkohol, rizikujete INFARKT I ŠLOG!

Konzumacija alkohola predstavlja veliki zdravstveni problem u celom svetu, pa i kod nas

Objavljeno:

Ako pijete lekove, ma koliko da vas trenutak ili situacija ponesu, nemojte se voditi onom "Ma šta može da mi bude od jedne čašice". Može, jer alkohol ume da pojača, smanji, produži ili skrati dejstvo lekova i da pogubno utiče na zdravlje.

Osim što direktno oštećuje mnoge organe i tkiva, alkohol u slučaju određene bolesti pogoršava postojeće stanje tako što menja metabolizam većini lekova.

Lekovi + alkohol nikako
Lekovi + alkohol nikako foto: Stock Shutterstock

– Spisak lekova čija se aktivnost pod uticajem alkohola menja je dugačak, pa je opšte pravilo da lekovi i alkohol ne idu zajedno. Alkohol može da promeni dejstvo lekova i biljnih preparata, odnosno da ga pojača, umanji, produži ili skrati, zbog čega može da dođe do raznih neželjenih dejstava – objašnjava Ivan Đurđević, lekar opšte prakse.

To se dešava zato što se lekovi metabolišu i eliminišu uglavnom preko jetre i bubrega, baš kao i alkohol, tako da njihovo zajedničko konzumiranje može da dodatno optereti i ošteti vitalne organe.

– To je kao da u već punu čašu dolijete još vode, čaša će se prepuniti i preliti. Isto je i sa centralnim nervnim sistemom, s tim što tad lekovi izazivaju ozbiljne promene ponašanja – kaže naš sagovornik.

Za srce i pritisak

Ovi lekovi se najčešće piju kod nas, a u kombinaciji s alkoholom njihovo dejstvo se menja, pa se javljaju ubrzan rad srca, aritmija, nagle promene pritiska, bolovi u grudima se pogoršavaju i pojačavaju, a rizik od mogućnosti razvoja infarkta ili šloga raste.

Za bolove i temperaturu

Lekovi za obaranje temperature i za bolove (acetil-salicilna kiselina, paracetamol, ibuprofen, diklofenak i sl.) u sadejstvu s alkoholom povećavaju verovatnoću za razvoj krvarenja u želucu, kao i rizik od infarkta i šloga.

Za razređivanje krvi

Alkohol pojačava dejstvo lekova za razređivanje krvi, što je veoma opasno jer, kad se krv previše razredi, veća je opasnost od razvoja unutrašnjeg krvarenja.

Za snižavanje šećera

Osobe sa dijabetesom morale bi biti posebno oprezne prilikom konzumiranja alkohola jer on može da snizi nivo šećera u krvi, i to ne samo u trenutku konzumiranja ili neposredno nakon toga već i nakon 24 sata. Osnovna funkcija oralnih antidijabetika je sniženje nivoa šećera u krvi, što u kombinaciji s alkoholom može izazvati ozbiljna neželjena dejstva.

Za smirenje

Psihijatrijski lekovi iz roda benzodijazepina u dodiru s alkoholom ne izazivaju samo opijenost i pospanost već mogu da prouzrokuju i sumanuto, psihotično ponašanje, prestanak disanja, komu, pa i smrt. Kombinacija alkohola i antiepileptika je posebno opasna jer se smanjuje dejstvo lekova za epilepsiju i povećava učestalost epi-napada.

Antibiotici

Antibiotici su jaki lekovi koji se bore protiv bakterijskih reakcija, a alkohol može smanjiti njihovu aktivnost. Ako pijete alkohol tokom terapije antibiotikom, posledice mogu biti mučnina, pospanost, vrtoglavica, nedostatak koncentracije i digestivne tegobe. Međutim, kombinovanje ove dve supstance može prouzrokovati i ozbiljnije probleme – crvenilo i osip na koži, glavobolju i ubrzavanje srčanog ritma.

Spisak lekova čija se aktivnost pod uticajem alkohola menja je dugačak, pa je opšte pravilo da lekovi i alkohol ne idu zajedno
Spisak lekova čija se aktivnost pod uticajem alkohola menja je dugačak, pa je opšte pravilo da lekovi i alkohol ne idu zajedno foto: Pixabay

Antihistaminici

Opasna je i kombinacija lekova za alergije i alkohola jer pojačava njihovo dejstvo i oni jače utiču na nervni sistem, pa postajemo pospani, vrti nam se u glavi, konfuzni smo i nemamo koordinaciju pokreta.

BONUS VIDEO

(Espreso.co.rs/Žena)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.