DA LI JE OVO OTKRIĆE VEKA? Naučnici tvrde da su našli rešenje za AKNE!
Foto: Printscreen

AKNE KAO OGROMAN PROBLEM

DA LI JE OVO OTKRIĆE VEKA? Naučnici tvrde da su našli rešenje za AKNE!

 

Akne su inflamatorno (upalno, zapaljensko) oboljenje kože, uzrokovano promenama u pilosebacealnoj jedinici (strukturi koja se nalazi u koži i sastoji se iz folikula dlake i njemu pridružene lojne žlezde)

Objavljeno: 05.09.2018. 15:15h
  • 14

Bez obzira na to je li reč o tinejdžerima ili odraslim osobama, akne i jednima i drugima mogu pokvariti kvalitet života, no ako je suditi po rezultatima istraživanja naučnika sa Univerziteta u Kaliforniji, tomu bi uskoro mogao doći kraj!

Uporne akne su stalni problem mladih
Uporne akne su stalni problem mladih foto: Pixabay

Eksperimentima sprovedenim na laboratorijskim miševima ustanovili su da je, uz pomoć specifičnih antitela moguće smanjiti prisutnost CAMP-a, toksičnog proteina koji potiče upalne procese povezane s pojavom akni.

Objasnili su da se CAMP pojavljuje zbog prisutnosti bakterija Cutibacterium acnes.

Kažu da im cilj nije bio stvoriti vakcinu koje će delovati na spomenutu bakteriju, jer ona nije uvek štetna, već stvoriti antitela za toksični protein što ga bakterija luči na koži, a najčešće rezultuje razvojem akni.

Trenutno u lečenju teških slučajeva upaljenih akni dermatolozi koriste tretmane koji regulišu prisutnost nekih hormona, no oni mogu imati negativne reakcije, a za neke su pacijente gotovo u potpunosti neefikasni", kazao je voditelj istraživanja Chun-Ming Huang,

dodavši da se akne javljaju kod 85 posto adolescenata i kod više od 40 miliona odraslih osoba u Sjedinjenim Državama.

Objasnio je da će se tretman primenjivati kao imunoterapija te će se njime akne nastojati izlečiti unutar organizma umesto antibioticima, hormonskim tretmanima ili prilično agresivnim tabletama leka Roaccutanea.

Sledeći korak je provesti klinička ispitivanja na ljudima i potvrditi da vakcina nema neželjenih reakcija, rekao je Huang.

BONUS VIDEO


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media