TUGA UTIČE NA PLUĆA, LJUTNJA NA JETRU: Izbegavajte ovih 5 osećanja, ŠTETE vašem telu!
Neka osećanja moramo izbeći u najvećoj mogućoj meri kako bi sačuvali zdravlje, Foto: Profimedia

psihosomatsko

TUGA UTIČE NA PLUĆA, LJUTNJA NA JETRU: Izbegavajte ovih 5 osećanja, ŠTETE vašem telu!

Kad smo ljuti, dolazi do zastoja u radu jetre. Odatle potiče izraz „Ide mi na jetru ili ždere mi jetru“

Objavljeno: 13.10.2018. 07:07h
  • 24

Ako kažemo da nas osećanja truju, onda to nije samo pesničko izražavanje.

Ne verujete?

Pogledajmo kako osećaji utiču na pojedine organe pa ćemo lakše shvatiti kako su tesno povezani sa trovanjem tela.

1. LJUTNJA

Kad smo ljuti, dolazi do zastoja u radu jetre. Odatle potiče izraz „Ide mi na jetru ili ždere mi jetru“. Zašto za nešto što nas ljuti, ne kažemo da nam oštećuje bubrege ili pluća? Očigledno višestoljetna prirodna mudrost zna isto što zna tradicionalna kineska medicina. Istina je uvek jedna, bez obzira na to da li ste Evropljanin, Indijac ili Kinez. Osećaj ljutnje onemogućava normalan rad jetre koja je izuzetno značajna za čišćenje naše krvi. Ako je jetra blokirana ljutnjom, otrovani smo!


2. TUGA

Slično se događa kada osećaj žalosti (tuge) sabotira ispravan rad naših pluća – drugog organa zaduženog za detoksikaciju. Kako dišete kad ste tužni? Da li duboko i opušteno? Ma kakvi – pre bi se moglo reći da tada dišete kao riba – plitko i u grču. Zato nije slučajno što kažemo da „nas je spopala i stisla tuga” ili da osećamo da nas „tuga guši”. Tuga neposredno utiče na disanje i debelo crevo i zato, tada dišemo plitko i imamo teškoće s probavom – zatvor. Posledica jednog i drugog je da se u telu zadržavaju otrovi koje nismo izbacili disanjem ili stolicom. Krv ne dobija dovoljno kiseonika i u njoj se zadržava previše ugljen-dioksida. To nas zakiseljava i sprečava prenos određenih hranljivih materija i, u krajnjem slučaju, čak tera neke ćelije da se prilagode delovanju bez kiseonika (tako nastaju ćelije raka).3. STRAH

I treći organ za detoksikaciju, bubrezi, su pod jakim uticajem osećaja. Bubrezi i mokraćni mehur najviše su pod uticjem straha. Poznajete izjave da se neko „smrzao od straha” ili „probledeo od straha“? To se događa kada se bubrezi, od straha, odjednom skvrče i dođe do zastoja u filtriranju i čišćenju krvi. Posledica toga je poremećaj cirkulacije zbog čega su nam ledene ruke i noge.
Ako strah traje duže vremena, posledice su utoliko teže. Bubrezi kontrolišu i mišiće koji stežu vrat mokraćnog mehura i čmara. Ako su blokirani od straha, dolazi do njihovog popuštanja i nemogućnosti kontrole sfinktera (mišića stezača) i ispuštanja stolice i mokraće. Odatle izrazi da se neko „us… od straha ili „upiš… od straha”.4. BRIGA

Brige nas truju neposredno. To osećanje pogađa, prvenstveno, našu probavu – želudac, slezenu i gušteraču. Često se čuje da ima neko „grčeve od brige”. Činjenica je da su tada probavni organi u grču i ne mogu obaviti svoj zadatak.
Zato i najkvalitetnija hrana može postati u telu otrov jer se neispravno prerađuje a počinje i vrenje u probavnom sistemu i zaostajanje hrane u zgrčenim organima. Zato umesto dobro sažvakane, sa kiselinom i enzimima obrađene hrane u naše crevo dolazi poluprobavljena hrana koja predstavlja odličnu podlogu za patogene organizme i njihove otpadne proizvode koji nas ubrzano truju.

5. POHLEPA

A šta je sa pohlepom? Otrovnost pohlepe osećamo u svakodnevnim događajima, kako kod nas, tako i drugde u svetu. Za pohlepne ljude kažemo da su „tvrdog srca” i to je veoma tačan opis. Pohlepa pogađa srce i tanko crevo. Želja za sve većim i većim bogatstvom očituje se aritmijama i nepravilnostima rada srca. Pohlepa uspešno stvara i sva ostala, već spomenuta, osećanja. Ko živi u stalnom strahu, da bi mu mogli nešto oduzeti, da će propasti, ili se opterećuje time kako bi mogao steći još više, veoma brzo počne doživljavati i druge spomenute osećaje.

BONUS VIDEO: ŠVEĐANKE KOJE TVERKUJU! I više nego dovoljan razlog da pogledate ovaj klip. (VIDEO)

(Espreso.rs/Savetnikuspjeha)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media