LEKARI SU GA OTPISALI, A ONDA SE DESILO ČUDO: Slučaj ovog čoveka dokaz je da smo blizu LEKA ZA RAK!
Foto: Pixabay

IMUNOTERAPIJA

LEKARI SU GA OTPISALI, A ONDA SE DESILO ČUDO: Slučaj ovog čoveka dokaz je da smo blizu LEKA ZA RAK!

Može li čovek da zauzda mutaciju ćelija?

Objavljeno:

Majkl Ilgliš je dokaz da su ljudi nadomak leku za rak.

Iznenađujuće, ovaj dugo traženi lek možda leži skriven u našim vlastitim telima.

Majkl, 72-godišnji penzionisani inženjer elektrotehnike iz Sarbitona u Suriju je pre 13 godina dijagnostikovan s naprednim i agresivnim rakom prostate. Svaki put kad su mu lekari pripisali najnovije lečenje, bilo da su to hormoni, lekovi, radioterapija ili hemoterapija, njegov tumor se povukao do te mere da samo nije nestao.

Međutim, četiri puta od 2005. godine rak se vratio, jer je svaki put nekoliko njegovih tumorskih ćelija uspelo da izbegne najnoviji lek.

Rak se svaki put vratio zahvaljujući mutiranim ćelijama s novim genetskim kodom koji je bio otporan na sve terapije koje su bile isprobane, piše Daily Mail.

Nakon niza tretmana i raznih medicinskih pokušaja, doktori su Majklu dodelili bolničarku , kako bi njegovu, naizgled, neizbežnu smrt učinila što bezbolnijom. Konvencionalna medicina se predala. Za milione bolesnika s rakom i njihovie porodice, ovo je poznata tragična priča.

Ali u Majklovom slučaju, dogodilo se nešto što je potpuno promenilo njegovo stanje. Britanski naučnici su otkrili da ono što ćelje raka čini toliko nemilosrdnima, njihova sposobnost brzog prilagođavanja, može postati i njihova Ahilova peta.

Istraživači su otkrili da svaki put kada ćelija mutira, to jest promeni svoj DNK, ostavlja iza sebe biološki otisak. Nadovezujući se na to otkriće, postoji mogućnost da se ljudski imunitet nauči prepoznavati te biološke otiske mutiranih ćelija raka pa da ih potom i dalje napada, dok ne očisti telo od raka.

Ovaj novi tretman se zove imunoterapija protiv raka. Postoji nekoliko vrsta imunoterapijskih tretmana, koji ili pomažu imunološkom sistemu da direktno napada rak ili ga pojačavaju.

Prošle godine Majkl je bio uključen u medicinsko ispitivanje novog lika za imunoterapiju profesora Džona de Bona, koji vodi kliničkih studija u Institutu za istraživanje raka u Londonu. Ali, nakon mnogobrojnih hemoterapija, njegov probavni sistem je bio toliko uništen da su mu čak i creva bila probušena, što je uzrokovalo česte bolne infekcije. Bio je toliko bolestan da se doktori nisu usudili poslati ga na abdominalnu hirurgiju kako bi mu to popravili.

Uprkos lošem stanju, započeo je s tretmanom eksperimentalnog leka pembrolizumaba (Keytruda), koji je prestao uzimati nakon samo deset doza (celi tretman sadrži ukupno 39 doza) jer je bio prebolestan, ali bez obzira na to tim profesora de Bona ga je poslao na magnetsku rezonancu kako bi proverili napredak raka i ostali zapanjeni rezultatima.

Tumor je nestao.

To se dogodilo u aprilu prošle godine. Zahvaljujući nestanku raka Majkl je dovoljno ojačao kako bi otišao na operaciju abdomena. Prošle nedelje je ponovo išao na magnetsku rezonancu kako bi se proverilo je li se rak vratio - rak se nije vratio.

- To je neverovatno - izjavio je Majkl.

A profesor de Bono opisuje rezultate terapije kod Majkla kao spektakularne. Štaviše, napominje da ovaj tretman bi u budućnosti mogao izlečiti milione od raka.

Ono što je Majkla učinilo idealnim kandidatom za ovu eksperimentalno ispitivanje je da, uprkos njegovom lošem fizičkom stanju, njegov rak je agresivno mutirao svoju DNK u više navrata kako bi izbegao konvencionalne tretmane, što ga je učinilo dobrim kandidatom za testiranje sposobnosti pembrolizumaba za targetiranje mutacija u telu.

- Pacijenti poput Majkla imaju nedostatak gena nazvanog CDK12, koji kontrolira kako ćelija može popraviti greške u svojoj DNA - objašnjava profesor de Bono.

Ovaj nedostatak uzrokuje jedan od deset slučajeva raka prostate. Oštećeni geni tumorima daju smrtonosnu prednost - oni brzo menjaju DNK kako bi izjegli uništenje konvencionalnim lekovima.

- Međutim, to bi moglo biti Ahilova peta jer takođe uzrokuje povećavanje broja kancerogenih DNK ćelija koja imunološki sustav može lakše prepoznati kao pretnju - dodaje profesor de Bono.

Kako bi imunitet prepoznao i naciljao ćelije raka, prvo ih je potrebno otkriti, jer inače imunitet ne prepoznaje ćelije raka tako što se "prikrivaju" u proteinima koji ih prepoznaju kao zdravo tkivo.

Nova klasa lekova razvijena tokom proteklih sedam godina, nazvanih 'inhibitori kontrolnih tačaka', koji uključuju pembrolizumab, 'raspršuju' ćelije raka koje na taj način postaju prepoznatljive imunitetu, koji ih potom targetira i uništava.

Naše imunološke ćelije mogu ih identificirati opasnim i uništiti ih. Ideja iza imunoterapije nije nova. Ipak, bilo je potrebno više od veka kako bi dokazala svoju vrednost.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/24sata.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.