SMRTONOSNA BAKTERIJA POSTAJE LEK! Ešerihija koli pomaže kod česte bolesti!
Foto: Printscreen Twitter / GoogleFacts

zanimljivo

SMRTONOSNA BAKTERIJA POSTAJE LEK! Ešerihija koli pomaže kod česte bolesti!

Ešerihija koli je smanjila gubitak gvožđa u ljudskim ćelijama

Objavljeno:

Bakterija Ešerihija koli (Escherichia coli) koja može dovesti do smrti u slučajutrovanja hranom, mogla bi da se koristiti kao lek za lečenje anemije.

U eksperimentu koji su sproveli naučnici Univerziteta Kolorado, Ešerihija koli je smanjila gubitak gvožđa i kod crva i u ljudskim ćelijama, čime je uticala na sprečavanje anemije.

Od anemije pati milijardu ljudi širom sveta, a posebno se pogođene porodilje, tinejdžeri i mlađa deca. Neki sojevi Ešerihije koli izazivaju povraćanje, dijareju i bolove i mogu biti fatalni za osetljive pacijente, ali neki su bezopasni i nalaze se u gastrointestinalnom traktu.

- Poslednjih godina uviđamo da su mnogi mikroorganizmi koji se nalaze u našem probavnom traktu, dobri za nas. Ali tek sada otkrivamo tačno koje benefite imamo od njih i kako. Ovo novo otkriće pokazuje ključnu ulogu Ešerihije koli, a to je da pomaže ćelijama da apsorbuju gvožđe - rekao je autor studije, objavljene u časopisu Cell, doktor Min Han.

Mlade crve koji su imali usporen rast i nizak nivo gvožđa naučnici su hranili geneteski promenjenom Ešerihijom koli koju su stavili u enterobaktin. Utvrđeno je da im je nivo gvožđa drastično porastao i da su crvi počeli da rastu. Potom su je dodali i u ljudske ćelije, što je proizvelo isti efekat. - Verujemo da ovaj molekul ima veliki potencijal za borbu sa nedostatkom gvožđa, za razliku od tableta koje mogu izazvati kontraefekat - rekao je doktor Han.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/b92.net)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.