DVE FATALNE BOLESTI VAM PRETE ako OVAKO odmrzavate zaleđenu ribu!
Foto: Thinkstock

ako niste znali

DVE FATALNE BOLESTI VAM PRETE ako OVAKO odmrzavate zaleđenu ribu!

Kada pokušavate da odmrznete zaleđenu ribu, ne pokušavajte da je prelomite i ne lupajte njome o sto ili o druge kuhinjske predmete

Objavljeno: 24.08.2018. 13:18h
  • 3

Kada je u pitanju odmrzavanje bilo koje vrste mesa, važno je da budete svesni toga da nije svaki način odmrzavanja zdrav. Mnogi od nas žure kada hoće da odmrznu meso i u tome greše, jer postoje jako dobri načini da se to uradi, posebno kada je reč o ribama. Najviše treba voditi računa o ribi koja se nalazi u vakuumiranim pakovanjima, jer ona predstavlja najveću opasnost.

Kada pokušavate da odmrznete zaleđenu ribu, ne pokušavajte da je prelomite i ne lupajte njome o sto ili o druge kuhinjske predmete. Kupovinom vakuumirane ribe obezbeđujete najbolji kvalitet ribljeg mesa, ali i takva pakovanja sa sobom nose određene opasnosti. Vakuumirana pakovanja sprečavaju ribu da se isuši, zadržavaju vlagu i pojedinačno omotani komadi su savršeni za doziranje porcija.

Kada hoćete da odmrznete ribu, jako je važno da je izvadite iz pakovanja u kom je ona vakuumirana. Odmrzavanje ribe u ovoj ambalaži može povećati rizik od nastanka botulizma i listerije.

Šta je botulizam?

Botulizam je akutna neurointoksikacija izaz­vana egzotoksinima bakterije "Clostridium bolulinum". To je ozbiljna bolest koju izaziva toksin koji napada nervne završetke u telu. Simptomi botulizma uključuju osećaj slabosti u licu, uključujući usta i grlo, a potencijalno vrat, ruke, torzo i noge. Bakterija može oslabiti mišiće i otežati disanje, a u nekim slučajevima, botulizam može dovesti do smrti.

foto: Shutterstock

Kako je botulizam vezan za vakuumski zapečaćenu ribu?

Toksin, "Clostridium bolulinum" se razvija iz spora, a one se najviše nastanjuju u određenim uslovima u kojima je nivo kiseonika nizak, kao što je vakuumski zapečaćeno pakovanje. Ali, ne i kada je zamrznuto, već samo kada se otapa. Kako temperatura raste, tako raste i rizik od formiranja toksina. Razlog zbog kog se rizik od botulizma smanjuje prilikom otvaranja zapečaćenog pakovanja pre odmrzavanja, jeste što je tada riba izložena kiseoniku, tako da spore ne mogu da proizvodu ćelije koje stvaraju toksin.

Šta je listerija?

Listeriju, poput botulizma, izaziva bakterija koja može da raste na hrani. Simptomi mogu varirati od glavobolje, do ukrućenja vrata, zbunjenosti, groznice i bola u mišićima. Ova bolest može biti fatalna. Prema Centru za kontrolu i prevenciju bolesti, svake godine oko 1.600 ljudi dobije listeriozu, sa oko 260 smrtnih slučajeva. Ljudi posebno izloženi riziku uključuju trudnice, novorođenčad, odrasle osobe starije od 65 godina i sve osobe sa oslabljenim imunim sistemom.

foto: Pixabay

Da biste bili sigurni da nemate ni jednu od ovih ozbiljnih bolesti, ili bilo kakvih bolesti uopšte, upotrebite odgovarajuće mere predostrožnosti kada se radi o odmrzavaju ribe ili bilo koje vrste mesa. Najbolji način da se riba, morski plodovi i ostala mesa odmrznu je da ih ostavite u frižider preko noći.

Kako da brzo odmrznete ribu na pravi način?

Za brzo odmrzavanje, stavite ribu u plastičnu kesicu i potopite je u hladnu vodu. A, ako planirate da odmah spremate ribu, možete je odmrznuti u mikrotalasnoj pećnici, samo pazite da riba još uvek bude hladna kada je izvadite. Ona u mikrotalasnoj treba samo malo da se otopi, a ne da se skuva.

Bonus video:

Espreso tviter - Vesna Rivas

(Espreso.rs/tiphero.com)

 


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media