RAK PANKREASA JE JEDNA OD NAJSMRTONOSNIJIH BOLESTI:  Teško se uočava i to zbog OVIH RAZLOGA! (FOTO)
Foto: Printscreen

najteža bolest

RAK PANKREASA JE JEDNA OD NAJSMRTONOSNIJIH BOLESTI: Teško se uočava i to zbog OVIH RAZLOGA! (FOTO)

Nepredvidivo je ko je naugroženija kategorija kada je reč o ovom raku

Objavljeno:

Areta Frenklin umrla je u 76. godini od raka pankreasa, bolesti koja je iako je medicina veoma napredovala i dalje velika misterija za mnoge lekare, a tretmani koji postoje često ne daju rezultate.

Samo 20 posto pacijenata kojima je konstatovan rak pankreasa uspe da preživi godinu dana od momenta kada im je bolest konstatovana. Iako su drugi oblici raka sve više izlečivi, rak pankreasa je u porastu što se tiče procenta smrtnosti. Po tome se našao na neslavnom trećem mestu, a uskoro će izbiti na drugo mesto ostavljajući iza sebe rak pluća.

Kraljica soula podvrgnula se operaciji 2010. godine verovatno zbog raka pankreasa i uspela je da poživi još 8 godina nakon operacije. Iako je oblik koji je ona imala manje smrtonosan, ona se dugo borila za njeno zdravlje.

Nepredvidivo je ko je naugroženija kategorija kada je reč o ovom raku.

Činjenica da je Areta bila Afroamerikanka znači da je bila u malo većem riziku za bilo koji oblik raka pankreasa, koji je povezan i sa gojaznošću, pušenjem, dijabetesom, ali i godinama starosti.

Postoje dve vrste raka pankreasa: adenokarcinom i neuroendokrin., koji čine samo 5 posto svih slučajeva raka pankreasa. Teško je predvideti ih, zbog čega su veoma smrtonosni jer se kasno otkrivaju.

''Pankreas je duboko u telu, pa se simptomi veoma kasno ispoljavaju. Nema mamograma za njega, i ne možete da ga osetite dok se tuširate. On je duboko u telu i često simptomi izostanu'', rekao je doktor Erik Kolison.

Glavna uloga pankreasa je da luči enzime koji su bitni za varenje hrane, posebno masne hrane. Ovaj tumor se otkrije tek kada blokira još neki organ u telu, eventualno ako se uradi CT celog tijela ili samo abdomena.

Svake godine oko 55.440 ljudi dobiju dijagnozu ove bolesti, a većina njih ne živi duže od godinu dana. Čak 80 posto pacijenata kojima je dijagnostikovan adenokarcinom koji je opasniji i smrtonosniji, već imaju metastaze kada se bolest dijagnostikuje.

Hemoterapija često nije efikasna, pa umesto toga naučnici traže način da tretiraju rak pankreasa. Posljednje istraživanje podrazumevalo je tretiranje raka kod laboratorijskih životinja imunoterapijom, ali je ova metoda još uvek nebezbedna za primenu na ljudima.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Novi.ba)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.