OTKRIVEN ZOMBI GEN KOJI UBIJA RAK! Da li je ovo vest koju smo svi čekali???
Foto: Pixabay

nova saznanja

OTKRIVEN ZOMBI GEN KOJI UBIJA RAK! Da li je ovo vest koju smo svi čekali???

Svi sisavci poseduju LIF gen. On kod čovjka ispunjava nekoliko funkcija među kojima je i slanje signala iz jedne ćelije u drugu

Objavljeno: 17.08.2018. 15:04h
  • 28

Slonove od raka delimično štiti unikatni gen koji agresivno uništava stanice čija je DNK oštećena, piše The New York Times. Taj je gen tokom evolucije u jednom trenutku "zaspao", međutim u međuvremenu je "vaskrsnuo", poput kakvog zombija, te je postao naročito koristan.

Evolucijski biolog sa Univerzitetu u Chicagu i autor studije u kojoj je otkrivena uloga tog zombi gena Vincent J. Lynch smatra da bi naučna zajednica na temelju razumevanja funkcionisanja tog gena mogla potencijalno razviti nove lekove za rak koji pogađa ljude.

- Mogao bi nam reći nešto ključno o raku kao procesu i ako budemo imali sreće, mogao bi nam reći kako se leči rak kod ljudi - rekao je Lynch.

Naučnici od 70-ih godina prošlog veka nastoje da otkriju zašto te velike životinje ne obolevaju od raka, a istraživači su se poslednjih godina usredočili na proučavanje gena i ćelija slonova.

Nekoliko prvih istraživanja fokusiralo se na dobro proučeni gen p53. Taj gen naime proizvodi protein koji može osetiti kada se u nekoj stanici ošteti DNK. Kao odgovor na to, taj protein potom uključuje određeni broj drugih gena. Ćelija potom može na to odgovoriti tako da, ili popravi gen, ili počini samoubistvo.

Lynch i njegovi kolege 2015. su godine otkrili da su se kod slonova razvili neobični geni p53. Naime, dok čovek ima samo jednu kopiju tog gena, slonovi imaju 20 kopija. Do istog su saznanja došli i istraživači na Univerzitetu Utah. Oba su istraživačka tima otkrila da p53 proteini kod slonova na oštećenje DNK odgovaraju agresivno.

Slonovi te ćelije ni ne pokušavaju popraviti već organizuju njezinu smrt.

Lynch i njegovi kolege nastavili su potragu za genima za borbu protiv raka te su uskoro otkrili još jedan gen - LIF6. Njega poseduju samo slonovi i kod njih ga u slučaju oštećenja DNK uključuju proteini p53.

Ćelija potom napraviti LIF6 protein koji unište ćeliju tako što naprave rupe u mitohondrijima i puste van njihove toksične molekule.

- Ovo je važan deo računice - rekao je Joshua D. Schiffman, onkolog i pedijatar pri Institutu za rak Hunstman.

- Potrebno je provesti još istraživanja kako bi se utvrdilo funkcisanje li LIF6 tako kako tvrde Lynch i njegovi kolege, međutim ovo je odlična početna točka.

Svi sisavci poseduju LIF gen. On kod čovjka ispunjava nekoliko funkcija među kojima je i slanje signala iz jedne ćelije u drugu. Međutim, gotovo svi sisavci imaju samo jednu kopiju tog gena. Slonovi ih imaju deset. Do gomilanja tih kopija došlo je zahvaljujući neurednim mutacijama kod predaka slonova i morskih krava prije više od 80 milijona godina. Te novije kopije originalnog LIF gena nemaju dio DNK koji služi kao tipka za paljenje i gašenje. Ti geni zbog toga nisu mogli praviti svoje proteine.

Nakon što se preci slonova evolucijom došli do deset LIF gena, jedan od tih mrtvih gena se vratio u život - LIF6. Tokom evolucije slona, mutacijom ćelija u LIF6 je ubačena genetska tipka za paljenje i gašenje. To je dopustilo genu p53 da aktivira LIF6. Taj uskrsnuli gen sada radi protein koji može napadati mitohondrije.

- Postoji puno priča poput one vezane za LIF6 i ja ih želim sve saznati - rekao je Lynch.

Bonus video:

Espreso intervju - Miloš Jovanović

(Espreso.rs/Jutarnji.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media