ČAJ OD OVE BILJKE ĆE VAS SPASITI: Ako imate neprijatan zadah, ovo je rešenje!
Foto: Profimedia

probajte

ČAJ OD OVE BILJKE ĆE VAS SPASITI: Ako imate neprijatan zadah, ovo je rešenje!

Otkrili su kako đumbir razgrađuje sumpor u ustima

Objavljeno:

Hemikalija koja đumbiru daje specifičan intenzivan ukus odlična je u borbi protiv lošeg zadaha, tvrde nemački istraživači sa Tehničkog univerziteta u Minhenu. Dodali su da se ovaj moćni koren može uzimati u obliku čaja ili na neki drugi način, bitno je da se nađe u ustima.

Radi se o gingerolu, sastojku koji ima sposobnost da stimuliše enzim zvani sulfhidril, a koji neutralizuje supstance u usnoj šupljini odgovorne za neugodan zadah. Taj sastojak đumbira pojačava jačinu enzima za 16 puta i to u svega nekoliko sekundi, prenosi Daily Mail.

Spojevi koji sadrže sumpor u hrani mogu biti razlog stvaranja halitoze (medicinski naziv za loš zadah), od koje, po nekim procenama, pati četvrtina ljudi..

Istraživači iz Njemačke proučavali su kako đumbir deluje na ponašanje molekula u slini, a potom su testirali svoju teoriju na volonterima te pratili kako se njihov dah menja, poboljšava.

Otkrili su kako spomenuti enzim razgrađuje sumpor u ustima.

foto: Shutterstock

- Rezultat uzimanja đumbira je poboljšanje mirisa naših usta. Ovo otkriće može pomoći radnjama koje rade proizvode za oralnu higijenu, mogu naučiti kako đumbir radi - rekao je Thomas Hofman, voditelj studije, ali nije spomenuo koliko bi đumbira trebalo konzumirati da se dođe do željenog učinka.

To je česta ili trajna prisutnost neugodnog zadaha koja nastaje kao nuspojava fermentacije čestica hrane u ustima što rezultira stvaranjem sumpornih spojeva.

- Halitoza najčešće nastaje usled fermentacije čestica hrane anaerobnim gramnegativnim bakterijama u ustima, čime se stvaraju sumporni spojevi, poput vodikovog sulfida i metala merkaptana. Bakterije uzročnici mogu se nalaziti u područjima bolesne gingive ili periodonta, osobito kad postoji ulceracija ili nekroza. One žive duboko u periodontalnim džepovima oko zuba. Kod bolesnika sa zdravim periodontalnim tkivom, ove se bakterije se mogu gomilati na dorzalnoj površini zadnje strane jezika - pojašnjeno je u MSD priručniku - Simptomi bolesti.

Faktori koji doprinose razmnožavanju spomenutih bakterija su smanjeno stvaranje sline u usnoj šupljini, njen zastoj, i povišen pH sline.

- Neke namirnice ili začini ispuštaju miris probavljene mase u pluća; izdahnuti miris može drugim osobama biti neugodan. Miris češnjaka se, na primer, oseća u dahu još 2 do 3 sata nakon uzimanja, premda češnjaka u ustima odavno nema (miris potiče od izdahnutog vazduha, tj. iz pluća što objašnjava njegov antibakterijski učinak u dišnom sastavu–op. prev.) - pojašnjeno je u priručniku.

Rezultati kliničkih istraživanja kod dece s teškim gastroenteritisom pokazali su da đumbir smanjuje učestalost i intenzitet povraćanja. Naučnici su ustanovili da su se epizode povraćanja kod dece u dobi od jedne do 10 godina s teškim gastroenteritisom smanjile za 20 odsto kada se uporede s grupom koja je dobila placebo.

Dr. Roberto Berni Canani, izvanredni profesor pedijatrije sa Univerziteta u Napulju koji je vodio istraživanje, tvrdi da bi rezultati studije mogli spasiti brojne dečje živote širom sveta, a pritom smanjiti pritisak na zdravstvene sastave.

Gastroenteritis je upala želuca i creva, a njegov najčešći uzrok su virusna ili bakterijska infekcija. Bolest obično traje tri do pet dana. Uobičajeni simptomi su dijareja i povraćanje, a mogu ih pratiti visoka temperatura i bolovi u trbuhu.

Koren đumbira za lečenje mučnine u Kini se koristi više od 2000 godina. Pretpostavlja se da sprečava oslobađanje hormona koji mogu dovesti do nepravilnog stezanja mišića u želucu, što rezultira podražajem na povraćanje.

Sadrži posebne fitonutrijente, gingerole koji imaju snažna protivupalna svojstva, pospešuju rad probavnog sastava te, poput većine začina ima termogenička svojstva koja ubrzavaju rad metabolizma. Istodobno potiče sagorevanje masti i gubitak kilograma.

Ranija istraživanja na trudnicama koje su imale jutarnje mučnine i na pacijentima podvrgnutim hemoterapiji pokazala su učinkovitost đumbira kao sredstva protiv mučnine. Rezultati istraživanja predstavljeni su na godišnjem kongresu Evropske pedijatrijske gastroenterologije, hepatologije i ishrane.

foto: Profimedia

Đumbir je koren koji se najčešće koristi u kuvanju i pripremi kolača, a nešto ređe za olakšavanje zdravstvenih tegoba. Na primer on ublažava probavne tegobe, smanjuje upale, ima antibakterijska svojstva itd. Ali, prema istraživanju Univerzitetu Džordžija iz SAD-a, odličan je i za lečenje raka.

Naučnici kažu kako je učinkovitiji od hemoterapije i uništava samo stanice raka, za razliku od hemoterapije koja uništava i zdrave. Tvrde da su zahvaljujući đumbiru smanjili veličinu tumora na prostati za čak 54 odsto.

Prema drugoj studiji, jedan sastojak đumbira koji nastaje njegovim sušenjem ili kuvanjem, pokazao se odličnim u uništavanja stanica raka u dojci. Tumor u svom sastavu ima samo 0,2 do jedan posto matičnih stanica, ali vrlo ih je teško eliminisati, a u stanju su da stvaraju nove stanice ako nisu uništene.

- To znači da su se matične stanice raka u stanju samostalno da se obnavljaju i samo one su otporne na konvencionalna hemoterapijska sredstva. Uz to, sposobne su da se razdvajaju i stvaraju nove tumorske kolonije, i tako se šire telom. Jedini način za potpuno oslobađanje tela od raka je uništiti matične stanice u tumoru - kažu stručnjaci i dodaju da je to razlog zašto se rak pojavljuje i nakon naizgled uspešnog lečenja hemoterapijom, zračenjem ili operacijom.

Bonus video:

Obišli smo Beograd na vodi da vidimo da li su gotove kule bliznakinje, a sačekalo nas je VELIKO IZNENAĐENJE!

(Espreso.co.rs / 24sata.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.