Vest koja je obradovala milione: Lek za dijabetes tip 1 je na korak od nas! (FOTO)

IZ LJUDSKOG ORGANIZMA

Vest koja je obradovala milione: Lek za dijabetes tip 1 je na korak od nas! (FOTO)

Šećer je najopakija i najučestalija bolest današnjice a mogu ga prouzrokovati različiti faktori, najteži je onaj koji izaziva nasledni gen, mogu ga imate deca i odrasli
Objavljeno:

O značaju matičnih ćelija se već odavno govori, a nova otkrića pokazuju da mogu biti korišćene i za proizvodnju lekova za dosada nezaustavljive bolesti. 10 simptoma dijabetesa koje ni u ludilu ne bi trebalo da ignorišete! (FOTO) Lek za dijabetes tip 1 je konačno na vidiku naučnika. Nakon što su uspeli da ovu bolest zaustave kod zamorčića za samo 6 meseci koristeći ćelije koje proizvode insulin, a koje su dobili iz matičnih ćelija. Ne treba vam lek za dijabetes, već ga imate u kući s ova dva sastojka! (FOTO) Američki naučnici su uspeli da izvrše transplataciju ovih ćelija u ćelije miševa, i one su odmah počele da proizvode insulin. Oni su pokazali da mogu da zaustave imunitet beskorisnih ćelija i da ih tako jednostavno isključe.

Ovo otkriće znači da je čovek sve bliži leku za dijabetes tip 1 koji je najokrutnija zdravstvena tegoba današnjice, i koja se brzo širi. Da li vaše telo stari brže od vas? Ovi testovi će vam otkriti (FOTO) Ovo otkriće se nadovezalo na ono s kraja 2014. godine, kad su stručnjaci otkrili kako da naprave velike količine ćelija koje proizvode insulin. Profesor Melton sa Harvarda k pokušava da pronađe lek otkad je njegovom sinu Semu ustanovljen dijabetes tipa 1. Koliko kafa je najzdravije da popijete u toku dana? (FOTO) Nakon ugradnje ovih ćelija u miševe, ćelije su odmah počele da proizvode insulin kao odgovor na nivo glukoze u krvi, pa su zamorčići uspeli da održate glukozu u granicama normale narednih 174 dana.
Dijabetes Tip 1: Deo pankreasa koji luči insulin, ćelije – ostrvca Langerhans-a ne funkcionišu više. Uništene autoimunim procesom koji je nemoguće sprečiti. Znači da telo više ne proizvodi insulin. Ostrvca Langerhans ne mogu ponovo da izrastu. Zbog toga oboleli od Dijabetesa Tip 1 moraju da koriste insulin i bez njega ne mogu da žive dugo. Međutim, sa insulinom, uz dobre navike vezane za zdravu ishranu i fizičku aktivnost, osoba sa dijabetesom tip 1 može da živi pun, aktivan život. Dobra kontrola glukoze u krvi smanjuje rizik od komplikacija koje su tradicionalno vezane za dijabetes.
Dijabetes Tip 2: Često izazvan lošim načinom ishrane ili sa gojaznočću ili jakom gentskom predispozicijom, kod Tipa 2 pankreas je oštećen i insulin koji proizvodi nije više efektivan kao nekada. Ali ako se uspostavi funkcija pankreasa (uz tablete ili u nekim slučejevima privremeno insulin) i ako se držite režima zdrave ishrane u kombinaciji sa umerenom fizičkom aktivnošću, pankreas se delimično oporavlja. Pankreas onda nastavlja da proizvodi deo insulina a deo može dodatno da se uzima. U nekim slučajevima sa terapijama može da se prestane uz pravilnu ishranu.
(Espreso.co.rs / Izvor: dailymail.co.uk)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.