LEKOVITA MOĆ ŠUMSKIH JAGODA: Dovoljna je samo jedna šaka da bi izlečili ove bolesti!
Foto: preentscreen

Bogate vitaminima

LEKOVITA MOĆ ŠUMSKIH JAGODA: Dovoljna je samo jedna šaka da bi izlečili ove bolesti!

Šumske jagode sadrže hranljive materije

Objavljeno:

Iako su plodovi obične šumske jagode znatno sitniji, treba znati da ipak sadrže mnogo veću koncentraciju hranjivih i lekovitih materija.

Veoma su bogate vitaminom C, a samo jedna šaka šumskih jagoda zadovoljava dnevne potrebe organizma za ovim vitaminom.

Pored toga, sadrži vitamine B grupe, vitamin E, karoten, flavonoide, gvožđe, kalcijum, kalijum, fosfor, mangan, tanin, triterpen, pentozan. Samo prisustvo mangana u jagodama povoljno utiče na kompletan metabolizam, mozak, nervni sistem, krv i koštanu masu.

Takođe, sadrže i elaginsku kiselinu, koja sprečava prelazak zdravih ćelija u maligne.

Jagoda kao lek preporučuje se za lečenje zatvora, zatim za lečenje reumatizma, jetre, anemije i nervoze. Šumske jagode uspešno otklanjaju simptome prolećnog umora, pročišćavaju organizam, neguju kožu lica i tela, a mogu ih upotrebljavati i dijabetičari.

Jedina mana ovog voća jeste ta da kod osetljivih osoba moze izazvati alergijsku reakciju.

Za čišćenje organizma, kao i protiv kamenca (peska) u bubrezima i žučnoj kesi, poželjno je svakog dana u periodu od 30-45 dana pojesti po 1 kilogram šumskih jagoda. Još je bolje ukoliko se ispasiraju i pomešaju sa jogurtom ili sokom od limuna. Preko zime dobro će doći i sok od šumskih jagoda.

Čaj od lišća šumske jagode čisti krv, jetru, bubrege i umiruje nervni sistem. Za negu lica priprema se maska od šumskih jagoda, tako što se desetak plodova ove jagode ispasira i pomeša sa malo mleka. Drži se na licu 2-3 sata ili još bolje tokom cele noći, a ujutro ispere mlakom vodom.

Ova maska čisti i osvežava lice, a koži daje lep ten.

Šumske jagode pospješuju cirkulaciju, pa mogu biti i dobar saveznik u borbi protiv celulita. Beru se od maja do avgusta.

(KURIR TV) URME SU NAJZDRAVIJE VOĆE NA SVETU: Pogledajte deset razloga i ZAŠTO!

(Espreso.co.rs / Novi.ba)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.