UVEK ŽELITE JOŠ! Ova HRANA stvara zavisnost isto kao lekovi ili alkohol, a uopšte NIJE ZDRAVA!
Foto: Profimedia

izbegavajte JE

UVEK ŽELITE JOŠ! Ova HRANA stvara zavisnost isto kao lekovi ili alkohol, a uopšte NIJE ZDRAVA!

Odgovor leži u reakciji našeg mozga na neke namirnice koje rezultiraju oslobađanjem dopamina

Objavljeno:

Neka hrana, posebno ona "brza" izaziva zavisnost.

Odgovor leži u reakciji našeg mozga na neke namirnice koje rezultiraju oslobađanjem dopamina i drugih hemikalija u mozgu odgovornih za dobro raspoloženje, posebno na hranu s puno šećera, soli i masnoća.

Takva hrana u nama izaziva snažan osećaj zadovoljstva, i što je više jedemo, imamo veću želju za još.

- Budući da mozak voli osećaj izazvan dopaminskim otpuštanjem, sve više žudi za unosom takvih namirnica, a to može stvoriti začarani krug zavisnosti - pojasnila je dr. Ašvini Mašru, dijetetičarka u Malvernu u SAD-u.

Želite li da se rešte te zavisnosti, morate nekoliko dana svim silama odolevati takvoj hrani - i jaka želja za njom će nestati. Prvi put kada je opet stavite u usta, žudnja za još će se opet pojaviti.

Ovo je hrana koja izaziva zavisnost:

Čokolada

Čokolada je jedna od namirnica koja izaziva najviše zavisnosti. Ona stimuliše iste centre za užitak u mozgu kao i alkohol i određeni lekovi. Osim toga, topljenje čokolade u ustima stvara toliko lep osećaj da se stimuliše pojačana proizvodnja oksitocina, hormona koji popravlja raspoloženje. S vremenom naš mozak počinje tražiti dopaminski udar, a svaki put kada pojedemo čokoladu, ta želja se pojačava.

Sir

Sir sadrži visoke količine masnoće i holesterola, a sadrži i supstancu kazomorfin koja se veže na opioidne receptore u mozgu i stvara osećaj ugodnosti.

- Kazomorfini se pričvršćuju na neurotransmitere u našem mozgu i oslobađaju dopamin, a to često dovodi do toga da želimo još više sira - kaže dr. Nil Barnard, autor knjige "The Cheese Trap" i dodaje da prosečni Amerikanac danas pojede 30 kilograma više sira godišnje nego pre 100 godina.

- Sir ima svoje zdravstvene prednosti, ali može biti ozbiljno zarazan - napominje.

Jednostavni ugljenohidrati

Primer zavisnosti o jednostavnimugljenohidratima je grickanje čipsa, štapića, pereca... U takvim namirnicama nema poticajnih spojeva koji se veže za receptore u mozgu i stvaraju osećaj euforije, koji su stimulativni i stvaraju zavisnost. Ali, postoji nešto drugo, prenosi Reader's digest.

- Jednostavni ugljenohidrati se smatraju zaraznima jer uzrokuju brzo oslobađanje glukoze, a to brzo povećava nivo energije u čoveku - objasnila je Selina Džinn, nutricionista iz SAD-a.

- Ta energija se brzo iskoristiti, a onda ste prisiljeni jesti još jednostavnih ugljenohidrata kako bi se nivo šećera u krvi podigla - dodala je.

Slatki napici

Tu se radi o gaziranim sokovima koji pružaju vrlo malo hranjivih tvari, ali znaju sadržavati puno šećera. Kao i mnoge poslastice, i gazirani napici mogu podstaknuti oslobađanje dopamina, a ako tome dodate kofein, dolazi do dvostrukog naleta energije.

- Kada ste zavisni o kofeinu, možete razviti neugodne simptome prestanete li ga unositi - tromost, glavobolje i neraspoloženje - kaže dr. Mašru.

Prženi krompirići

Oni su obično hrskavi, topli i slani, a to je trostruka opasnost koja signalizira jeziku i mozgu da žele još. Masnoća u prženim krompirićima pokreće receptore u našem mozgu i crevima koji pak pojačavaju želju da se pojede više.

Prženi krompirići
Prženi krompirići foto: Pixabay.com

Sladoled

Žudnja za sladoledom može biti nezasitna, a sve zbog šećera i kremaste teksture koja stvara ugodu na jeziku.

- Istraživači se slažu da hrana poput sladoleda, u čijoj osnovi su pavlaka i mleko, stimuliše mozak na isti način kao i neki lekovi - potičući ponašanje koje nalikuje zavisnosti - kaže dr. Keri Glasman, dijetetičarka iz Njujorka.

- Kad se vaše telo navikne na šećer, osećate se nekako mrzovoljno ako ga konzumirate manje, što uzrokuje to da još više žudite za slatkim - dodala je.

Pizza

Bez obzira kakva je, pizza je pri vrhu lestvice namirnica koje izazivaju zavisnost, pokazala je studija Univerziteta Mičigen. Zato, što je više jedete, više ćete razmišljati o tome da pojedete još. Razlog tome je nagli skok pa pad šećera u krvi pa opet osećate glad.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/24sata.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.