KADA IH POMEŠATE, CIMET I ŽALFIJA SU JAČI OD SVAKE HEMIJE: Posle ovog ELIKSIRA ZDRAVLJA više nikada nećete uzimati ANTIBIOTIKE!
Foto: Profimedia

ima lekovito dejstvo

KADA IH POMEŠATE, CIMET I ŽALFIJA SU JAČI OD SVAKE HEMIJE: Posle ovog ELIKSIRA ZDRAVLJA više nikada nećete uzimati ANTIBIOTIKE!

Koliko je žalfija delotvorna ovo pitanje je postavio još Hipokrat

Objavljeno:

Česte su gripe, prehlade, viroze i razne upale. Tada su lekarske ordinacije pune pacijenata. Zato bi bilo bolje pre nego što i sami zatražite lekarsku pomoć isprobate neke narodne lekove kojima su se vekovima terale bolesti iz kuće.

Jedna od namirnica koju svakodnevno koristimo pri kuvanju vekovima je i lek za niz bolesti.

"Zašto da umre čovek kojem u vrtu raste žalfija?”, pitao se Hipokrat spominjući biljku koja se hiljadama godina koristi kao antibiotik.

Žalfija (Salvia officinalis) posebno je dobra za grlo, infekcije disajnih puteva, kao i infekcije u ustima. Korisna je i za želudačne infekcije i probleme u crevima, a pomaže i pri smanjenju temperature, groznice i bolova u telu koji se javljaju na početku prehlade i gripa.

Arapi su, kao i Kinezi i Rimljani, verovali da je žalfija ključ dugog života. Ima antibakterijska, antifungalna i antivirusna svojstva. Zato ne bi bilo loše da isprobate bar neki od ovih recepata!

Rakija od žalfije

Oko 250 g listića žalfije potopite u 1,5 litar rakije, najbolje lozovače. Ostavite da ostoji tri nedelje, procedite i pomešajte sa 1,5 kg neutralnog meda od bagrema. Prespite u staklene flaše i ostavite da stoji još tri nedjelje. Povremeno promućkajte, a kad istekne to vreme, svakog dana pijte po malo.

Cimet
Cimet foto: Pixabay

Tinktura od žalfije za prevenciju bolesti

U decilitar 70-procentnog etilnog alkohola stavite 20 grama usitnjenih žalfijinih listića. Ostavite da stoji na toplom mesec dana. Procedite i prespite u bočicu. Po 10 do 15 kapi tinkture dodajte u malo vode, soka ili čaja tri puta dnevno. Zabranjeno je za trudnice i decu!

Žalfija i cimet protiv bronhitisa

Rastopite dve kašike šećera, pa prelijte sa pola litre mleka, kao kada pravite prepečeno mleko. Kad prokuva, skinite sa vatre i dodajte kašičicu usitnjene žalfije i pola kašičice cimeta. Ostavite da odstoji deset minuta, pa procedite i pijte tri puta u toku dana.

Bonus video

NAJLAKŠE OVAKO: Za pola minuta oljuštite i isecite NAR! Otkrivamo vam TRIK (VIDEO)!

(Espreso.co.rs Alternativno.net)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.