ŠEĆER ILI MED: Ovo su prednosti i nedostaci obe namirnice, a vi procenite šta je zdravije!
Foto: Profimedia, Espreso.co.rs

izaberite

ŠEĆER ILI MED: Ovo su prednosti i nedostaci obe namirnice, a vi procenite šta je zdravije!

Med se uglavnom smatra zdravijom opcijom, ali to nije istina

Objavljeno: 14:41h

Kada pijete šolju vašeg omiljenog čaja čime ga zasladite šečerom ili medom? Iako oba mogu dati slatkoću vašem napitku njihova nutritivna vrednost varira.

Šećer i med su ugljeni hidrati sastavljeni prvenstveno od glukoze i fruktoze. Koriste se kao sastojci u mnogim prerađenim prehrambenim proizvodima. Oba mogu dovesti do povećanja telesne težine ukoliko se koriste previše.

Med se uglavnom smatra zdravijom opcijom, ali to nije istina. Evo šta treba da znate.

Med
Med foto: Thinkstock

Nastanak meda

Pčele koriste nektar koji sakupljaju iz cveća kako bi stvorile med. Ova gusta supstaca se obično konzumira u tečnom obliku i može varirati u boji od bledo žute do tamno smeđe.

Med je sastavljen, prvenstveno, od vode i dva šećera: fruktoze i glukoze. Takođe sadrži tragove:

-enzima -amino-kiselina -B vitamina -Vitamina C -minerala -antioksidanata

Mnogi od antioksidanata pronađenih u medu klasifikuju se kao flavonoidi. Flavonoidi imaju antiinflamatorna svojstva, koja mogu pružiti neke zdravstvene prednosti.

Tačan sastav meda varira u zavisnosti od njegovog porekla. Postoji više od 300 vrsta meda, uključujući:

-lucerku -tupelo med -zlatni cvet -eukaliptus

Umereno sa korišćenjem meda
Umereno sa korišćenjem meda foto: Pixabay

Svaka sorta meda ima posebnu boju i ukus. Na primer, heljda med je popularan tamni med koji je poznat po ukusu malti. Vatrogasni med je svetlosna sorta koja je skoro prozirna u boji i ima ukus čaja.

Bez obzira koji tip volite, svaka vrsta meda može izazvati nivo šećera u krvi.

Koje su prednosti meda?

Možete koristiti manju količinu meda bez pomisli da ćete se ugojiti. Med sadrži tragove vitamina i minerala. Sirovi med može pomoći u ublažavanju alergija. Med ima više fruktoze nego glukoze u sebi. Fruktoza je slađa od glukoze, tako da ćete možda moći da koristite manju količinu meda u vašoj hrani ili piću. Količina tragova vitamina i minerala pronađenih u medu takođe može imati blagodeti po vaš organizam.

Sirovi, nepasterizovani med sadrži tragove lokalnog polena, što može pomoći desenzibilizaciji alergijskih reakcija.

Med takođe pruža dodatne zdravstvene prednosti:

Potpomaže ubijanju bakterije jer ima antimikrobna svojstva. Kada se koristi kao salva u obliku gela, može pomoći pri zarastanja rana i manjim opekotinama. Takođe može pomoći da se olakšaju kašljanje i bol u grlu. Sve u svemu, med prolaze kroz manje prerade nego što to čini šećer.

Koji su nedostaci meda?

Med je prepun kalorija i na oko 22 kalorija po kašičici. Ne preporučuje se bebama mlađim od godinu dana zato što sadrži bakterije koji mogu izazvati botulizam kod odojčadi. Pored toga, lečenje medom može biti gadan izbor za domaćinstva sa malom decom. Posebno obratite pažnju ako imate zdravstvene probleme kao što su dijabetes, bolesti srca ili gojaznost.

Prerađeni šećer
Prerađeni šećer foto: Profimedia

OD ČEGA SE PRAVI RAFINISANI ŠEĆER?

Šećer je sastavljen od kombinacije glukoze i fruktoze, koja se zajedno vezuju za formiranje saharoze. Nema dodatih vitamina ili hranljivih materija.

Ugljikohidrat kalorije, šećer je izveden iz šećerne repe i šećerne trske. Zahteva višestepenu obradu pre nego što postane prefinjeni, granulirani stoni šećer koji koristimo najčešće. Od brojnih različitih vrsta šećera, najčešće se koristi beli, braon i sirovi šećer.

Smeđi šećer je kombinacija belog šećera i melase i može imati neke tragove hranljive materije. Koristi se prvenstveno u pečenju. Sirovi šećer je manje rafinisana verzija belog šećera. Svetlo smeđe boje i sadrži veće kristale. Druge vrste šećera uključuju šećer u prahu, turbinado i šećer mošusovat.

Koje su prednosti šećera?

Šećer je prirodno supstanca, ima 16 kalorija pokašičici ii dugačak rok trajanja. Kao ugljikohidrat, šećer je potencijalni izvor brzog goriva. Vašem mozgu, da bi radio, svakodnevno treba da radi 130 grama ugljenih hidrata. Beli šećer ima dug rok trajanja i lako se koristi za pečenje i kuvanje. Šećer je obično niskobudžetan i lako dostupan.

Koji su nedostaci šećera?

Šećer može povećati rizik od određenih bolesti. Može prouzrokovati povećanje telesne težine. Jelo sa previše šećera može povećati rizik od srčanih bolesti i dijabetesa tipa 2. Šećer je uobičajeni sastojak u mnogim obrađenim namirnicama, tako da možete jesti više od toga što shvatate. Ovo može dovesti do povećanja telesne težine i gojaznosti. Ljudi sa dijabetesom treba da paze na potrošnju šećera, jer može izazvati šećer u krvi.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/Anon.healthline.com)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.