ISTINA KOJU SU SKRIVALI OD LJUDI! Naučnik objavio video o ČUDESNOM LEKU ZA RAK i šokiran je rezultatom! (VIDEO)
Foto: Printscreen/youtube/Separating Sense from Nonsense

razbijen mit

ISTINA KOJU SU SKRIVALI OD LJUDI! Naučnik objavio video o ČUDESNOM LEKU ZA RAK i šokiran je rezultatom! (VIDEO)

On je mislio da snimak neće videti toliko ljudi

Objavljeno:

Kanadski naučnik Džonatan Džeri sa svojim videom o mahovini koja leči rak menjajući njegov DNK postao je totalni hit s više od 9 miliona pregleda!

Ali paradoks je u tome da su tvrdnje o učinkovitosti takvog prirodnog načina lečenja zapravo potpuna laž. Naime, Džeri se u svom poslu bavi upravo razotkrivanjem dezinformacija poput onih kakve se mogu pronaći u njegovom viralnom videu.

Na izradu videa inspirisao ga je bivši kolega kad mu je poslao Facebook objavu u kojoj se tvrdi da se rak može izlečiti radiotalasima. Taj video, iako prepun netačnosti, pogledan je neverojatnih 6 miliona puta, dok objave koje rade u Džerijevoj kancelariji za nauku i društvo pri Univerzitetu McGill u Montrealu ne uspevaju pridobiti ni delić takve pažnje.

Džeri je tada odlučio da napravi video koji će izgledati poput klasičnih videa teoretičara zavera i proizvođača "fake" vesti, s dramatičnom muzičkom pozadinom i pričom o "čudesnom leku za rak" koji je otkrio dr. Johan Tardžani u 19. veku, ali koji je farmaceutska industrija dugo skrivala.

Tek na pola videa autor gledaocima otkriva da ne postoji nikakav dr. Tardžani i čudesna mahovina koja ubija rak.

Džerijeva ideja, kako je otkrio za BBC, bila je da napravi svojevrsnog Trojanskog konja u svetu viralnih videa. Na kraju je, priznaje, bio šokiran rezultatom, jer se isprva nadao da će njegov video biti deljen najviše 10 hiljada puta.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Jutarnji.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.