Muči vas loš zadah? 4 namirnice bi trebalo da izbegavate ako ne želite da to svi osete!
Foto: Profimedia

nemojte da ih jedete

Muči vas loš zadah? 4 namirnice bi trebalo da izbegavate ako ne želite da to svi osete!

Među njima je i pepermint!

Objavljeno: 17:41h

Neke samo naoko bezopasne namirnice mogu i te kako uticati na dah, a verovali ili ne, ako planirate sastanak, možda treba da izbegavate čak i bombone i žvakaće gume s mentolom.

Alkohol

Ako ste popili veću količinu alkoholnih pića, dah vam sigurno neće imati prijatan miris. Kako je već poznato, alkohol je moćan diuretik, a njegova konzumacija ne podstiče isisavanje vode samo iz mozga i tela, već i iz usta i sputava proizvodnju pljuvačke. Pljuvačka je bogata prirodnim enzimima koji razgrađuju i ispiraju smrdljive bakterije pa tako svaka čašica više neminovno pogoršava zadah.

Pepermint

Iako većina smatra da su žvakaće gume i bombone s pepermintom pravo oružje za borbu protiv lošeg zadaha, upravo pepermint može drastično da pogorša zadah. Naime, čim se ukus mentola ispere, dah može ponovo da poprimi neugodan miris, čak i gori nego što je bio. Kako navode stručnjaci, brojni proizvodi od mentola za osveženje daha tako bi mogli više da vam štete nego koriste.

Meso

Naravno, ako nekoliko puta nedeljno konzumirate meso, to neće uticati na zadah, ali ako preterate s konzumacijom proteina, tada biste mogli imati problema s neprijatnim mirisom iz usta.Naime, kada se u telo unosi veća količina proteina od potrebnog, oni se razgrađuju na ugljene hidrate. Jedan od sporednih proizvoda koji nastaje u toj razgradnji jeste amonijak, koji pak svoj izlaz može pronaći kroz usta. Suvo voće

Suvo voće sadrži velike količine netopivih vlakana celuloze zbog kojih se komadići voća hvataju i lepe za zube i između zuba. Takođe, valja imati na umu i količinu šećera koju sadrži. I, naravno, nakon konzumiranja voća svakako treba da operete zube i da ih očistite zubnim koncem pre nego što počne rast bakterija u ustima.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/Infopult.info)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.