ISPRAVKA! Menstruacija ne “određuje” dužinu životnog veka žena
Foto: Profimedia

istraživanje

ISPRAVKA! Menstruacija ne “određuje” dužinu životnog veka žena

Menstruacija otkriva mnogo toga, ali ne određuje životni vek žene

Objavljeno: 08:28h

Menstruacija može otkriti dosta o zdravlju, ali ne i o životnom veku žene.

U ovom tekstu su ispravljeni naslov i netačni navodi, na osnovu analize portala Raskrinkavanje.ba.

Prema navodima teksta, predstavljeno je da su, na osnovu jedne studije, žene koje su menstruaciju dobile sa 12 ili više godina imale manje zdravstvenih tegoba od onih koje su menstruaciju dobile vrlo rano.

Prema analizi portala Raskrinkavanje, studija na koju se pozivaju analizirani članci objavljena je 2016. godine u časopisu Menopause. Studija je trajala 21 godinu, a ne nekoliko meseci, kako je navedeno u tekstu.

U članku Reutersa o ovoj studiji, koji je objavljen 28. jula 2016, objašnjava se koliko je procentualno veća šansa za dugovečnost kod ispitanica koje spadaju u navedene grupe u odnosu na one koje su ranije imale prvu menstruaciju, ranije ušle u menopauzu te imale kraći reproduktivni vijek.

Žene koje su imale najmanje 12 godina kada su dobile prvu menstruaciju imale su oko 9% veću vjerovatnoću da će doživjeti 90 godina od onih koje su bile mlađe. Žene koje su imale najmanje 50 godina kad su im menstruacije prestale imale su oko 20% veću vjerovatnoću da će doživjeti 90 godina od žena koje su ušle u menopauzu prije 40. godine. Ovo važi bez obzira na to da li je menopauza bila prirodna ili hirurška. Duži reproduktivni vijek takođe je bio povezan s dugovječnošću. Žene koje su menstruirale duže od 40 godina imale su 13% veću vjerovatnoću da će doživjeti 90 godina od onih koje su imale manje od 33 reproduktivne godine, izvestili su autori u radu objavljenom 27. jula u časopisu Menopause.

Reproduktivni događaji, poput menarhe, menopauze i trudnoće, mogu jednostavno biti pokazatelji temeljnog zdravstvenog stanja, navodi se u studiji, a tvrdnje da menstruacija određuje ili utiče na to koliko će žene živjeti nisu tačne.

Izvještavajući o rezultatima studije, značajan broj medija propustio je da objasni ovaj kontekst o kom govore autori. Osim toga, izostavljeni su podaci o vjerovatnoći da će žena doživjeti 90. godinu ako je kasnije imala prvu menstruaciju i kasnije ušla u menopauzu. Riječ je zapravo o procentima koji su daleko od toga da se na osnovu njih može tvrditi da menstruacija otkriva koliko će žena živjeti.

Tako]e, žene koje su kasnije dobile prvu menstruaciju nisu nužno i one koje su kasnije ušle u menopauzu, kako su to predstavili pojedini portali.

Rezultati studije nikako ne znače da menstruacija pokazuje ili otkriva da li će neko doživjeti 90. godinu. Istraživanje nije utvrdilo uzročno-posljedičnu vezu između menstruacije i dužine životnog veka. Reč je, zapravo, o mogućoj povezanosti koju autori tumače opštim zdravstvenim stanjem i, moguće, genetikom.

(Espreso/Novi.ba)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.