SVI SU POSPANI I UMORNI OVIH DANA! Evo ko je GLAVNI KRIVAC za to!
Foto: Thinkstock

iznenadićete se

SVI SU POSPANI I UMORNI OVIH DANA! Evo ko je GLAVNI KRIVAC za to!

Ako se pitate zašto ste umorni, evo odgovora!

Objavljeno: 08.07.2018. 19:55h
  • 13

Glavni razlog zašto je buđenje u kišno jutro teže od običnog, ili zašto nam se po kišnom danu više drema je u hormonskim promenama, navodi se u studiji državnog univerziteta u Pensilvaniji.

Ako je dan kišan, manje je dnevnog svetla, pa telo luči manje serotonina, a više melantonina - hormona koji su direktno odgovorni za raspoloženje i budnost.

Hormon seratonin pruža osećaj raspoloženja i blagostanja
Hormon seratonin pruža osećaj raspoloženja i blagostanja foto: Shuterstock

Serotonin je hormon koji nam pruža opšti osećaj blagostanja, energije i dobrog raspoloženja. Kada je njegov nivo smanjen, veće su šanse da ćemo da se osećamo pospanije, umornije i generalno smo melanholični.

Melatonin je, s druge strane, hormon koja nam pruža osećaj pospanosti. Kada naše oči detektuju tamu one šalju signal do mozga koji zatim ispušta hormone melatonina koji inače služi u telu i za uspostavljanje ciklusa spavanja.

Melatonin pruža osećaj pospanosti
Melatonin pruža osećaj pospanosti foto: Stock

Ipak, naučnici navode da je uz hormonske promene važan i zvuk kiše. Kada je zvuk tih ili umereno jak i ujednačen poput padanja kiše, naš mozak ga tumači kao umirujući signal.

Osim toga, ovaj umirujući šum "pokriće" neke manje prijatne zvuke koji bi nas uznemirili i rasanili, na primer buku automobila ili dovikivanje ljudi koji prolaze ulicom.

BONUS VIDEO:

(Espreso.rs/Alo.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media