AKO MISLITE DA JE NORMALAN PRITISAK 120 SA 80 U VELIKOJ STE ZABLUDI: Lekari su izdali nove smernice!
Foto: Pixabay

proverite

AKO MISLITE DA JE NORMALAN PRITISAK 120 SA 80 U VELIKOJ STE ZABLUDI: Lekari su izdali nove smernice!

Mišljenje da je normalan krvni pritisak 120 sa 80 i da su sve vrednosti preko toga signal da se treba obratiti kardiologu, više ne važi

Objavljeno:

Visok krvni pritisak je čest problem,a uzrokuje nesanicu, glavobolju, loše raspoloženje nije ni bezazlen jer može povećati rizik od srčanog udara, srčanih i ostalih bolesti.

Mišljenje da je normalan krvni pritisak 120 sa 80 i da su sve vrednosti preko toga signal da se treba obratiti kardiologu, više ne važi.

Izdate su nove smernice, po kojima je promenjen iznos normalnog pritiska za 10 i on sada iznosi 130 sa 80.

Evropsko kardiološko udruženje 2016. godine je izdalo nova uputstva, po kojima je normalan pritisak onaj do 140 sistolni (gornji broj u mjrenju krvnog pritiska) i 90 dijastolni (donji broj).

Međutim, ni to više ne važi. Usvojeni su novi medicinski vodiči, kojim je smanjen iznos normalnog pritiska na 130 sa 80.

Stručnjaci su se odlučili na ovaj potez i ponovo spustili te vrednosti, jer smatraju da u svijetu stalno raste broj gojaznih ljudi i onih koji se loše hrane, a koji imaju rizik da dobiju hipertenziju.

Neki od simptoma visokog krvnog pritiska mogu biti: umor, glavobolja, zbunjenost, promjene vida, bol u grudima, krvarenje iz nosa, zujanje u ušima i neregularni otkucaji srca.

Alarmantniji simptom je prehipertenzija (kada je krvni pritisak iznad normale). Međutim, samo polovina populacije reguliše svoj nivo krvnog pritiska i ovo uključuje svaku treću punoletnu osobu.

Morate da obratite posebnu pažnju na ovo stanje. Postoji hrana koja utiče na visok krvni pritisak i treba je izbegavati: hrana sa visokom količinom soli (obrađena i konzervisana hrana), alkohol (treba ga piti u normalnim količinama jer sužava krvni pritisak), kofein (previše kofeina povećava pritisak i zato ga smanjite), šećer (velika količina šećera je opasnije od soli) i omega 6-masti (mogu se naći u svakoj zapakovanoj hrani).

Rizik od visokog krvnog pritiska može da nastane od: nedostatka fizičkih aktivnosti, pušenja, alkohola, starenja, soli, prekomerne kilaže i trudnoće.

Treba da vežbate kako biste održali kilažu i smanjili krvni pritisak.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/Novi.ba)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.