OVO SU PRVI SIMPTOMI, BUDITE VEOMA OPREZNI: Evo kada ste u opasnosti od obolevanja od raka pluća!
Foto: Stock

BUDITE OPREZNI

OVO SU PRVI SIMPTOMI, BUDITE VEOMA OPREZNI: Evo kada ste u opasnosti od obolevanja od raka pluća!

S obzirom na to da se teško leči, ali i kasno dijagnostikuje, ne propuštajte godišnje rutinske lekarske kontrole

Objavljeno:

Rak pluća je među rakovima onaj koji se najteže leči, a u regionu je vodeći uzrok oboljevanja od raka kod muškaraca, a čak treći kod žena. To su podaci Hrvatske lige protiv raka. U 2008. godini u Hrvatskoj je otkriveno 2020 slučajeva raka pluća kod muškaraca i 514 slučajeva kod žena, što ukupno čini 2534 slučajeva raka kod oba pola. Gotovo 70% ljudi s dijagnozom raka pluća su stariji od 65 godina, a manje od 3% od raka pluća se javlja kod osoba mlađih od 45 godina. Rak pluća nije bio čest pre 1930, ali dramatično se povećao tokom sledećih decenija kao rezultat sve učestalijeg pušenja duvana.

Simptomi raka pluća

Simptomi raka pluća su različiti i zavise od toga gde je tumor smešten i dokle se proširio, a često i izostanu da bi se na vreme dijagnostikovala bolest. On se u ranoj fazi otkrije slučajno kod 25% obolelih pri rutinskom RTG snimka pluća ili CT-u. Takvi bolesnici s malim karcinomom često ne pokazuju nikakve simptome ni znakove bolesti. Ono što može upućivati na rak pluća jesu problemi s disanjem i kašalj, bol u grudima, te iskašljavanje krvi. Ako je rak zahvatio živac, može uzrokovati i bol u ramenu koja se širu niz ruku (tzv. Pancostov sindrom) ili dovodi do paralize glasnih žica i do promuklosti. Invazija jednjaka može dovesti do poteškoća pri gutanju (disfagija). Ako su veliki disajni putevi opstruirani, može doći do kolapsa dela pluća i posledične infekcije (apscesi, upala pluća) u opstruiranom području.

Rak pluća koji se proširio na kosti može proizvesti jaku bol na mestima koja su zahvaćena tumorom. Rak koji se proširio na mozak može prouzrokovati niz neuroloških simptoma koji mogu uključivati smetnje vida, glavobolje, epileptičke napade, ili simptome moždanog udara, kao što su slabost i gubitak osećaja u pojedinim delovima tela. Nespecifični simptomi koji se mogu naći kod svih oblika raka javljaju se i kod bolesnika s rakom pluća, a uključuju gubitak težine, slabost i umor, a uobičajeni su i psihološki problemi popout razvoja depresije i promena raspoloženja. S obzirom na to da se teško leči, ali i kasno dijagnostikuje, ne propuštajte godišnje rutinske lekarske kontrole.

Bonus video

Pet proizvoda za koje mislite da su zdravi!

(Espreso.co.rs/ Večernji.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.