DUGA PUTOVANJA vas mogu UBITI: Ukoliko krećete na put, posebno obratite pažnju AKO IMATE OVE SIMPTOME!
Foto: Pixabay

vodite računa

DUGA PUTOVANJA vas mogu UBITI: Ukoliko krećete na put, posebno obratite pažnju AKO IMATE OVE SIMPTOME!

Putovanje koje traje duže od 4 sata udvostručuje rizik od pojave duboke venske tromboze, neovisno čime se putuje

Objavljeno:

Putovanje koje traje duže od 4 sata udvostručuje rizik od pojave duboke venske tromboze, neovisno čime se putuje, Ipak, neke studije pokazuju kako je taj rizik četiri puta veći u avionu.

Tromboza dubokih vena povezana je s letovima koji dugo traju, ali i s drugim oblicima putovanja koji zahtevaju višesatno sedenje, a može izazvati plućnu emboliju. Zovu je i sindromom ekonomske klase jer je prostor za noge skučen.

Ona je, kažu stručnjaci, kao ruski rulet i čini se da je nemoguće predvideti koga će pogoditi - to mogu biti zdravi mladi ljudi, sportski tipovi... Ipak, ponekad se može predvideti. Do duboke venske tromboze dolazi zbog dugotrajne neaktivnosti tokom putovanja, a to rezultira nakupljanjem krvi u nogama, gde se ugrušak i pojavljuje. Rizik je veći kod putovanja avionom.

- Osim skučenog prostora i neaktivnosti, problem je i manjak kiseonika u kabini aviona, dehidracija, smanjeni pritisak u kabini koji uzrokuje nakupljanje tečnosti u nogama što uzrokuje otekline - kaže dr. Sarah Brewer medicinska direktorka kompanije Healthspan, a prenosi Daily Mail.

Dodaje kako putovanje koje traje duže od 4 sata udvostručuje rizik od pojave duboke venske tromboze, neovisno čime se putuje, Ipak, neke studije pokazuju kako je taj rizik četiri puta veći ako se putuje avionom. Vrlo dugački letovi nose najviše rizika.

Iskustvo čoveka koji je dobio trombozu na letu od 11 sati

Nenad Blagojević iz Srbije star je 30-ak godina, a duboku vensku trombozu "zaradio" je na letu od otoka Reunion u Indijskom okeanu do Pariza koji je trajao 11 sati. On je novinar i vlasnik internet stranice Priče sa dušom, na kojoj je opisao svoje neugodno iskustvo.

- Sećam se da nisam često ustajao i šetao po avionu kao drugi putnici i da sam pio vodu, ali očigledno u nedovoljnoj količini. Na meniju je bilo i belo vino, koje sam naručio i koje je, kako sam kasnije saznao, izvuklo tečnost iz tela, odnosno, dovelo je do dehidracije - prisetio se.

- Sedam dana nakon dolaska u Beograd osetio sam bol u listu desne noge koja se pojačavala tokom hodanja, a umirivala dok sam ležao. Ignorisao sam to narednih sedam dana, a onda sam, misleći da sam preopteretio mišiće zbog intenzivnih šetnji po otocima, posetio dva lekara specijaliste fizikalne medicine - nastavio je.

Obojica lekara dala su mi pogrešnu dijagnozu - istegnuće medijalne glave mišića. Čak mu je jedan od njih tvrdio da je šansa od problema s venama vrlo mala jer sam mlad.

- Nešto mi nije dalo mira, pa sam otišao u drugu privatnu ordinaciju uraditi

dopler krvnih sudova. Nakon snimanja radiolog je bio u čudu i rekao mi:

- Obucite se i odmah krenite prvom vaskularnom hirurgu. Imate tromb u nozi koji može napraviti opasne komplikacije. Bogu hvala što uvek slušam svoju intuiciju, pomislio sam u sebi - nastavio je Nenad priču.

Morao je mirovati pet nedelja. Primao je injekcije za razređivanje krvi i ležao sa nogom podignutom iznad nivoa srca, tako mu je specijalista savetovao.

Savjetovao mu je i nošenje kompresivnih čarapa ubuduće, rekao mu je "Čarapa neka vam bude obaveza kao donji veš".

- U Japanu se besplatno dobijaju uz avionsku kartu, dok ih stjuardese u nekim od američkih avio-prevoznika prodaju putnicima - kazao je Nenad.

- Znajući koliko putujem, prijatelji me često pitaju kako ću ubuduće stizati na daleke destinacije. Odgovor je jednostavan: ići ću pod punom "opremom“, naoružan neophodnim lekovima, čarapama i flašom vode - dodao je.

Ovo su, napominju, rizični faktori:

starija dob (rizik je veći nakon 40. godine života)

pretilost (indeks tjelesne mase > 30 kg/m2)

nedavni hirurški zahvat, bolničko lečenje ili trauma

ranija tromboza

upotreba estrogena, uključujući oralnu hormonsku kontracepciju i hormonsko nadomesno lečenje

trudnoća

trombofilija (mutacija faktora V Leiden, antifosfolipidni sindrom)

porodična anamneza tromboze

aktivni rak ili lečenje raka

ozbiljne bolesti poput kongestivne bolesti srca ili upalne bolesti creva

smanjena pokretljivost

centralni venski kateter

Nabrojali su i znakove tromboze.

Simptomi duboke venske tromboze:

bol ili osećaj napetosti u ekstremitetu

oticanje

povećana toplina zahvaćenog područja

crvenilo ili promena boje kože nad zahvaćenim područjem

iznenadna kratkoća daha

bolnost u prsima koja se može širiti u rame ili vrat

kašalj

gubitak svesti

Kako smanjiti taj rizik?

Preporučuje se piti što više tečnosti. Posebno je važno povećati svest ljudi o mogućnosti nastanka tromboze, ali i njenog sprečavanja. Pojavi li se ikakva sumnja o stvaranju ugruška, odmah je potrebno zatražiti lekarsku pomoć

Bonus video: MRZELA SAM SVOJE TELO: Želela sam ravan stomak i silikone, ali sam zbog ćerke odustala!

(Espreso.co.rs/24sata.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.