7 namirnica koje NE SMETE da držite u FRIŽIDERU! Kod broja 4 SVI PRAVIMO GREŠKU (FOTO)
Foto: Shutterstock

PAZITE SE!

7 namirnica koje NE SMETE da držite u FRIŽIDERU! Kod broja 4 SVI PRAVIMO GREŠKU (FOTO)

Kakva su vaša iskustva sa držanjem namirnica u frižideru?

Objavljeno:

Mnogi od nas drže gotovo sve namirnice u frižideru. Naravno, to radimo iz najbolje namere – da produžimo hrani trajanje i svežinu. Međutim, temperatura u frižideru čini da neke namirnice brže propadnu i sasuše se. Ovo su neke od njih…

Hleb

HLEB
HLEB foto: Profimedia

Bilo da je u komadu, ili je isečen, hlebu nije mesto u frižideru. Razlog je jednostavan: u frižideru se mnogo brže sasuši.

Med

Zbog niske temperature, med se u frižideru mnogo brže kristalizuje. Najbolje je držati ga na sobnoj temperaturi, na tamnom mestu.

Kafa

KAFA
KAFA foto: Reuter

Mnogi misle da će držanjem kafe u frižideru produžiti njenu svežinu. Upravo se dešava suprotno – kafa brže gubi svoju svežinu. Pritom, kafa ima moć da upija sve mirise, pa se može desiti da poprimi miris luka ili sira, a to niko ne bi voleo, zar ne?

Krompir

Krompir
Krompir foto: Pixabay

Na nižim, ali i na visokim temperaturama, krompir brzo propada. Zato je najbolje držati ga na sobnoj temperaturi, na tamnom mestu, umotanog u papirnu kesu ili novine.

Maslinovo ulje

Maslinovo ulje koje stoji u frižideru dobija čudan izgled i teksturu. Treba ga držati na sobnoj temperaturi, na tamnom mestu.

Paradajz, patlidžan i bundeva

Ovo povrće će najduže ,,poživeti” napolju, na temperaturi od oko 16 stepeni. Držanjem u frižideru gube na bogatstvu ukusa. Obratite pažnju i na to da paradajz treba odvojiti od ostalih namirnica. Pošto ispušta gas etilen, utiče na to da povrće i voće koje se nađe u blizini brže propadne.

Citrusi i egzotično voće

Što se tiče voća, važi sledeće pravilo: lokalno voće može u frižider, egzotično ne. Citrusi ne vole niske temperature, pa ih treba držati na sobnoj. Nasuprot tome, jabuke i breskve možete slobodno rashladiti u frižideru.

Crni i beli luk

Crni i beli luk takođe ne vole niže temperature, pa je najbolje držati ih na sobnoj temperaturi, na mračnom mestu.

Kakva su vaša iskustva sa držanjem namirnica u frižideru?

Pogledajte bonus video:

(Espreso.co.rs / Magazin.ba)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.