OPASNO PO ŽIVOT: Evo šta treba da uradite kad vas UBODE stršljen!
Foto: Dado Đilas

ne oklevajte!

OPASNO PO ŽIVOT: Evo šta treba da uradite kad vas UBODE stršljen!

Ujed stršljena može biti smrtonosan, ako ne sledite ove savete....

Objavljeno: 09:10h

Ujed stršljena može da bude posebno opasan a evo u kojim situacijama dolazi do smrtnog ishoda i šta treba da uradite ako vas ujede ovaj insekt.

Svakog leta do nas dođe nova vest o nekome ko je preminuo nakon uboda stršljena, a skoro nijedno leto nije izuzetak. U Banjaluci je muškarac star 42 godine preminuo od uboda stršljena. Tragedija se dogodila na plaži Lendrin mlin. Lekari Službe hitne medicinske pomoći Doma zdravlja Banjaluka uložili su velike napore da spasu život tog muškarca, ali bezuspešno jer je bio alergičan na ubod.

Pitali smo lekara na koji način možemo da se zaštitimo.

- Ujed stršljena je posebno opasan jer ovaj insekt ima izuzetno tvrdu žaoku čiji ubod može da dovede do opasne reakcije - kaže Nevenka Dimitrijević, lekar opšte prakse.

Svi mi u tim trenucima paničimo, ali dr Dimitrijević naglašava da razlog za strah imaju samo ljudi koju su alergični.

- Jaka alergijska reakcija sa smrtnim ishodom se dešava izuzetno retko, ali ubod i lokalno može da napravi veliki otok, crvenilo i neprijatnosti a u zavisnosti od mesta uboda to može da se proširi i na limfne sudove i napravi problem - objašnjava nam dr Dimitrijević.

- U prvom trenutku najvažnije je staviti hladnu oblogu na mesto uboda i malo sačekati. Reakcija na ubod dešava se odmah ali se razvija nekoliko sati. Ako primetite da se bol ne smiruje već raste, neizostavno treba otići do lekara - kaže dr Nevenka i dodaje da nije loše uz sebe imati i posebnu kremu za alergije koju pravi Apotekarska ustanova. Postoji, kaže nam dr Dimitrijević niz dodatnih krema i masti koje mogu da pomognu u ovakvim situacijama ali, naglašava ona, nikako ih ne treba mazati i koristiti bez prethodne konsultacije sa lekarom.

Pogledajte bonus video:

(Espreso.co.rs / Blic Žena)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.