DO KOJE GODINE ŽENAMA RASTU GRUDI?
Foto: Shutterstock

HOĆE LI PORASTI?

DO KOJE GODINE ŽENAMA RASTU GRUDI?

Znate li do koje godine ženama rastu grudi?

Objavljeno:

Veličinu grudi određuju faktori poput genetike, težine, godina i trudnoće, a promene u veličini i obliku grudi događaju se tokom celog života, no u određenom dobi grudi prestanu da rastu.

Znate li do koje godine ženama rastu grudi?

Veličina grudi stalno se menja, a može varirati čak i do jedne veličine korpe grudnjaka. Na promenu u veličini grudi utiče različito vreme u menstrualnom ciklusu.

Tokom trudnoće grudi narastu i po nekoliko brojeva, a tkivo može jako da se raširi, pa možda neće moći potpuno da se vrati na pređašnje stanje.

Kod većine žena grudi se potpuno razviju 3 do 4 godine nakon prve menstruacije, a proces rasta grudi završi u prilično ranom životnom dobu.

- Ženske grudi rastu do kasnih tinejdžerskih ili ranih dvadesetih godina, no promene u njihovoj veličini i obliku događaju se tokom celog života i povezane su s promenama u tkivu grudi. Na te promene utiču promene u hormonima, trudnoća, dojenje, gojenje ili mršavljenje, menopauza i slično - objašnjava ginekolog dr sc. Jasenka Grujić. Tokom trudnoće grudi narastu i po nekoliko brojeva, a tkivo se može jako raširiti, pa se možda neće moći potpuno vratiti na pređašnje stanje. Osim toga i dojenje može uzeti svoj "danak" i promeniti izgled dojki. Na koji način, to opet zavisi od tkivu i gustoći dojki, te promenama u težini. Neke žene kao posledicu trudnoće imaju veće grudi, dok se drugima nakon dojenja grudi smanje.

Genetika pak igra najveću ulogu u veličini i obliku ženskih grudi. Geni utiču na nivo hormona koji potom utiču na tkivo u grudima određujući gustoću, ali i izgled kože. Genske karakteristike žene mogu povući s obe strane porodice, a istraživanje objavljeno u časopisu BMC Medical Genetics otkrilo je kako sedam genskih faktora znatno utiče na izgled jednog od najženstvenijih atributa.

Bonus video

POKRENULA JE SOPSTVENI BIZNIS: Zaradila je 3 miliona dolara kreirajući šminku i evo šta je naučila!

(Espreso.co.rs/ Zadovoljna.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.