Bole vas kosti, NOGE SU VAM KAO BALVANI, imate grčeve? 7 jezivih simptoma da jedete previše soli!
Foto: Profimedia

POVEDITE RAČUNA!

Bole vas kosti, NOGE SU VAM KAO BALVANI, imate grčeve? 7 jezivih simptoma da jedete previše soli!

Ovo su najčešći znaci da jedete previše soli

Objavljeno:

Prema najnovijim smernicama za dijete, preporučuje se dnevni unos 2 300 miligrama natrijuma (1 kašičica dnevno). Međutim, procenjuje se da mi dnevno unosimo oko 3 400 miligrama (između 1 i 1/3 kašičice). Prekomeran unos soli može da izazove hipernatremiju i vremenom dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema. Pogledajte koji su to najčešći znaci da jedete previše soli.

1. Oticanje

Ako primećujete da vam je prstenje postalo tesno, da su vam stopala otečena ili oči nadute ujutru, verovatno unosite previše soli. Stanje kada telo počne da zadržava višak vode kao rezultat visokog unosa soli, naziva se edem i leči se veoma ograničenom ishranom.

2. Prekomerna žeđ

Natrijum iz soli održava ravnotežu tečnosti u našem organizmu. Kada jedete previše soli, vašem telu je potrebno više tečnosti kako bi očistilo sistem da bi vaši mišići i organi normalno funkcionisali. To je način na koji telo popravlja odnos natrijum-voda i konzumiranje vode je najbolji način da se stvari vrate u normalu.

- Zapamtite da nedovoljan unos vode primorava telo da izvlači tečnost iz ćelija što dovodi do dehidratacije.

3. Promene u mokrenju

Po pravilu, povećanje natrijuma u telu izaziva ozbiljne promene u mokrenju koje mogu nastati iz dva razloga:

  • Konzumiranje previše soli dovodi do toga da bubrezi rade prekovremeno kako bi je uklonili iz organizma. To rezultira čestim mokrenjem, a urin je skoro potpuno providan.
  • Previše natrijuma u telu može biti rezultat gubitka tečnosti koji često dovodi do dehidratacije. Kada postoji značajan gubitak vode u telu, koncentracija urina se povećava i on postaje gušći i tamno žute boje.

4. Bol u kostima

Unos soli je velika prepreka za čvrst skelet. Kada jedete previše soli, bubrezi ne mogu u potpunosti da je isperu što povećava gubitak kalcijuma. Hroničan gubitak kalcijuma rezultira slabim kostima, problemima sa zubima i čak može da dovede do razvoja osteoporoze.

 Unos soli je velika prepreka za čvrst skelet
Unos soli je velika prepreka za čvrst skelet foto: Profimedia

5. Grčevi u mišićima

Održavanje odgovarajućeg natrijum-kalijum balansa ključno je za zdravlje jer su ovi hemijski elementi odgovorni za mišićne kontrakcije. Ako poremetite ravnotežu prekomernim unosom soli ili slane hrane, možete osetiti grčeve, napetost i bol u mišićima.

6. Uporne glavobolje

Održavanje odgovarajućeg natrijum-kalijum balansa ključno je za zdravlje jer su ovi hemijski elementi odgovorni za mišićne kontrakcije. Ako poremetite ravnotežu prekomernim unosom soli ili slane hrane, možete osetiti grčeve, napetost i bol u mišićima.

foto: Profimedia

7. Kognitivni problemi

Hipertenzija uzrokovana visokim unosom soli ozbiljno oštećuje arterije koje vode do mozga. Ovo utiče na vašu sposobnost da jasno razmišljate i otežava koncentrisanje na svakodnevne obaveze. Osim toga, konstantna dehidratacija dovodi do lošeg pamćenja, osećaj umora i usporenog vremena reagovanja.

Bonus: Kako da smanjite unos soli

- Držite se podalje od "slane šestorke" - hleba, pice, sendviča i hamburgera, sušenog mesa, gotovih supa, buritosa i takosa. - Izbegavajte obrađenu i gotovu hranu jer su pune aditiva i konzervansa, kao i natrijuma. - Proveravajte etikete i procenat natrijuma - birajte hranu sa 5% ili manje dnevnog unosa natrijuma po porciji. - Eksperimentišete sa novim ukusima. Umesto da stavljate so u hranu, stavite sveže i sušeno začinsko bilje, limunov sok ili sirće.

BONUS VIDEO: ONA JE FITNES KRALJICA: Svoje telo je dovela do savršenstva, a ima jedan SAVET za vas!

(Espreso.co.rs/Fokuzz.com)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.