DALI SU JOJ JOŠ TRI MESECA ŽIVOTA, PA JE PRISTALA NA EKSPERIMENTALNU TERAPIJU: Rak je potpuno NESTAO, doktori kažu da je OVO budućnost!
Foto: Facebook printscreen / Judy Perkins

genetska terapija

DALI SU JOJ JOŠ TRI MESECA ŽIVOTA, PA JE PRISTALA NA EKSPERIMENTALNU TERAPIJU: Rak je potpuno NESTAO, doktori kažu da je OVO budućnost!

Život joj je spasilo 90 milijardi antitela koja ubijaju ćelije raka, a koje su joj ubrizgali u telo!

Objavljeno: 05.06.2018. 08:03h
  • 56

Džudi Perkins jedna je od prvih pacijentkinja u SAD koja se pomoću nove, eksperimentalne terapije izlečila od raka dojke.

Njoj su su lekari dali još tri meseca života, međutim dve godine kasnije ona nema ni naznake karcinoma u telu.

Život joj je spasilo 90 milijardi antitela koja ubijaju ćelije raka, a koje su joj ubrizgali u telo!

Tim stručnjaka s Nacionalnog instituta za istraživanje raka kažu da je terapija još uvek eksperimentalna, ali mogla bi da se prilagodi lečenju svakog oblika raka, piše BBC.

Džudi, koja s mužem živi na Floridi, dijagnostikovan je napredovali oblik raka dojke koji nije mogao da se leči konvencionalnom terapijom. Osim primarnog karcinoma dojke, pronašli su joj tumore veličine teniske loptice u jetri i metastaze po celom telu.

- Oko sedam dana nakon početka terapije, počela sam nešto da osećam, kao da mi se tumor u prsima smanjuje. Nedelju ili dve nakon toga tumor je u potpunosti nestao -  rekla je za BBC.

Prisetila se prvog rendgena nakon terapije kad je osoblje bolnice ‘bilo jako uzbuđeno i skakalo naokolo’. Tad su joj rekli da postoji velika mogućnost da je izleče novom terapijom.

Trenutno uživa u životu putujući po zemlji, planinareći, vozeći kajak, a u iduće dve nedelje namerava da oplovi Floridu.

Objašnjavajući tehnologiju koju su koristili, naučnici su objasnili da se radi o ćelijama samog pacijenta od kojih se pravi ‘živi lek’. Šef hirurgije sa Nacionalnog instituta za istraživanje raka dr. Stiven Rosenberg rekao je za BBC:

- Govorimo o najpersonalizovanoj terapiji koja postoji.

Terapija je još uvek eksperimentalna i potrebna su još brojna istraživanja i testovi kako bi ušla u širu primenu. Ali, funkcioniše ako da upoznaje neprijatelja.

Lekari i naučnici genetski analiziraju tumor pacijenta kako bi detektovali retke promene koje rak čine vidljivim za imunološki sistem. U ovom konkretnom slučaju, od 62 genetske abnormalnosti samo su četiri bile potencijalno podložne za napad.

Međutim, imunološki sistem pacijenta već se bori s tumorom i gubi bitku, a gubitke trpe bela krvna zrnca u odnosu na rak. Zato se limfociti uklone iz uzorka krvi bolesnika, u laboratoriju se izlože dodatnoj materiji koja ih pretvara u ćelije ubice i vraćaju se u organizam bolesnika.

Oko 90 milijardi ćelija ponovno je ubrizgano u telo 49-godišnje pacijentkinje, uz još neke lekove za pojačavanje imunološkog sistema.

- Same mutacije koje uzrokuju rak, zapravo su njegova Ahilova peta - rekao je dr. Rosenberg.

Ovo je priča samo jedne pacijentice i još su potrebna brojna i obuhvatnija istraživanja da bi se potvrdilo otkriće.

Najveći izazov kod lečenja raka imunoterapijom je činjenica da kod nekih pacijenata funkcioniše gotovo čudesno, ali većini bolesnika ne donosi nikakvu korist.

- Sve je još uvek jako eksperimentalno i tek učimo kako sve to radi, ali postoji mogućnost da će se moći primeniti na svaki oblik raka. Pred nama je još puno posla, ali terapija ima potencijala - jedinstveni lek za svakog pacijenta -  rekao je dr. Rosenberg.

Detalji ovog slučaja objavljeni su u znanstvenom časopisu Nature Medicine.

BONUS VIDEO:

(Espreso.rs/Jutarnji.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media