IMATE LI IH? Ovo su 8 signala UPOMOĆ koje vam šalje vaše telo!
Foto: Profimedia

POSLUŠAJTE SVOJ ORGANIZAM

IMATE LI IH? Ovo su 8 signala UPOMOĆ koje vam šalje vaše telo!

Prvo što treba uraditi je ono što je u našoj moći

Objavljeno: 11:05h

Organizam nikad ne razvija zdravstveni problem odjednom, već pokazuje znakove i mesecima pre. Problem nastaje ako ih ne uočimo i ne reagujemo. Prvo što treba uraditi je ono što je u našoj moći - prilagoditi ishranu i životne navike, a ako je problem uporan, treba se posavetovati i s lekarom.

Nesanica, tanki živci i grčevi u nogama
Nesanica, tanki živci i grčevi u nogama foto: Profimedia

1. Nesanica, tanki živci i grčevi u nogama Kombinacija ova tri simptoma očit je znak koji vam šalje vaše telo da mu nedostaje magnezijuma i kalijuma za normalno obavljanje metaboličkih funkcija. Kako biste nadoknadili gubitak, pojačajte dnevni unos namirnica koje obiluju njima, poput banana, rajčica, spanaća i narandži, a ako ni to nije dovoljno, uzmite dodatak magnezijuma.

Suva koža
Suva koža foto: Profimedia

2. Suva koža Ovaj znak, posebno ako traje nedeljama i ne vezuje se za spoljašnje faktore, poput promene kozmetičkih proizvoda, sezonom centralnog grejanja i slično, može biti signal nedostatka vitamina E. Pokušajte da ga nadoknadite kroz unos više povrća, ulja, orašastih plodova i ribe. Također izbegavajte stvari koje isušuju kožu iznutra - kafu i alkohol.

Stalna želja za slatkim
Stalna želja za slatkim foto: Pixabay.com

3. Stalna želja za slatkim Svako povremeno žudi za malo čokolade, no ako je želja za slatkim svakodnevna, česti uzročnici su iscrpljenost, stres, pa i depresija. Vaše telo vam traži glukozu i treba mu je dati, ali posegnite za onim zdravijim oblicima - kroz med, tamnu čokoladu...

Jede vam se sladoled ili gricka led
Jede vam se sladoled ili gricka led foto: Profimedia

4. Jede vam se sladoled ili gricka led Ova potreba i nije tako retka, a stručnjaci objašnjavaju kako ona može biti signal anemije u organizmu. Nedostatak gvožđa se obično javlja i uz druge simptome, poput umora, lupanja srca, opadanja kose... Najbolji izvori gvožđa su crveno meso, jaja, zeleno lisnato povrće...

Krvarenje desni
Krvarenje desni foto: Thinkstock

5. Krvarenje desni Iznenadno ili stalno krvarenje desni dok perete zube je očigledan znak čestih upala prouzrokovanih nedostatkom vitamina C. Pre kupovanja dodataka vitamina, pokušajte da u ishranu uvedete više citrusnog voća, spanaća, rajčica, kelja i brokolija.

Krhki nokti i kosa
Krhki nokti i kosa foto: Profimedia

6. Krhki nokti i kosa Ovo je najčešći znak nedostatka kompleksa vitamina B. Pijte više mleka, unosite više gljiva i uopšte pokušajte da imate više uravnotežene jelovnike, te manje i češće obroke.

Prsten oko zenice
Prsten oko zenice foto: Stock

7. Prsten oko zenice

Takve se oznake obično pojavljuju kod ljudi starijih od 50 godina i tada je njihovo pojavljivanje normalno. No, ako se jave kod mlađih osoba, tada su ti prstenovi znak povišenog nivoa holesterola, te bi svakako trebalo da se konsultujete s lekarom i proverite nivo masnoće u krvi.

Grčko stopalo
Grčko stopalo foto: Printscreen / uspješnažena.com

8. Tzv. grčko stopalo

Još se naziva i "Mortonov prst", a označava stanje u kojem je drugi prst duži od palca, te može biti uzrok bolova i oticanja stopala, odnosno dela koji se nalazi ispod samih prstiju. Zbog toga je i obuća neudobnija za nošenje, a prsti skloniji krivljenju. Treba posvetiti veću pažnju stopalima, ne nositi preusku obuću i odabirati ortopedske cipele.

Bonus video prof. dr Aleksandar Đukić endokrinolog, Klinički centar Kragujevac – o lečenju varijabilnosti glikemije

(Espreso.co.rs/ Express.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.