VAŠE GRUDI MENJAJU IZGLED I BOLE VAS? Evo šta vam to može otkriti!
Foto: Pixabay

KORISNI SAVETI

VAŠE GRUDI MENJAJU IZGLED I BOLE VAS? Evo šta vam to može otkriti!

U većini slučajeva bol u grudima zahvata gornji i vanjsko područje oko grudi

Objavljeno: 14:36h

Iako su "na dohvat ruke", o grudima retko razmišljamo, a još ređe pretpostavimo da bi nam one mogle otkriti nešto o našem zdravlju.

Evo što vam ovaj dinamičan duo može otkriti o zdravlju.

GRUDI RASTU

Ako grudi rastu a davno ste izašli iz puberteta glavni bi razlozi mogli biti višak kilograma (grudi se većinom sastoje od masnog tkiva), trudnoća, korišćenje kontraceptivnih pilula ili hormonalne promene vezane za menstrualni ciklus. Nemate razloga za brigu, ali nabavite novi brushalter.

GRUDI SE SMANJUJU

Prvi bi razlog u ovom slučaju mogao biti gubitak kilograma ili manjak estrogena – ako ste prestali da pijete pilule ili ulazite u menopauzu. Ako se ništa od navedenog nije dogodilo vama, a primetili ste gubitak kose, akne ili su vam porasle dlačice na licu, razmislite o pregledu kod lekara kako biste otkrili muče li vas policistični jajnici.

A možda samo pijete previše kafe.. Jedno istraživanje je pokazalo (British Journal of Cancer) kako je kod nekih žena koje piju više kafe primećeno da su im se smanjile grudi...

GRUDI MENJAJU IZGLED

Za izgled vaših grudi zaslužan je DNK, ali one će kroz vreme promeniti izgled – važno je koliko ste puta rodili, dojili, ugojili se ili bili na dijeti...

PRIMETILI STE KVRŽICE

Kroz menstrualni ciklus na grudima možete primetiti kvržice, ali to nije razlog za brigu i za to su odgovorni hormoni. Kvržice koje se pojave ispod pazuha, u blizini bradavica ili sa strane, zahtevaju lekarski pregled.

GRUDI SU BOLNE

Prema izveštaju od strane "Breast Cancer Foundation“ bol u grudima podrazumeva bilo kakvu bol, osetljivost ili nelagodu u području grudi ili okolnom tkivu, a pojaviti se može iz više razloga. Dodaju da bol u grudima, u većini slučajeva nije povezana s rakom dojke. Takođe, klinička bol u grudima nije povezana s većim rizikom od dobijanja raka dojke.

U većini slučajeva bol u grudima zahvata gornji i vanjsko područje oko grudi. Bol se pojavljuje par dana pre menstrualnog ciklusa, i popušta prema kraju ciklusa. Kod nekih žena bol se pojavljuje mnogo pre ciklusa.

Bonus video ALARMANTNO: Evo od koje bolesti žene u Srbiji najviše obolevaju i šta je izaziva!?

(Espreso.co.rs/ Večernji.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.