ČETIRI NAJOPASNIJE ŽENSKE NAVIKE! Dame niste ni svesne, a mogu da vam UNIŠTE ZDRAVLJE
Foto: Profimedia

tihe ubice

ČETIRI NAJOPASNIJE ŽENSKE NAVIKE! Dame niste ni svesne, a mogu da vam UNIŠTE ZDRAVLJE

Portal Dejli mejl izdvojio je četiri najopasnije životne navike koje mogu da budu izazivači raka

Objavljeno:

Poslednje naučno istraživanje dokazalo je da se rizik za nastanak raka može u velikoj meri smanjiti i to putem promene životnog stila. Ove četiri navike su izdvojene kao najveći izazivači kancera...

U glavne načine prevencije ubrajaju se konzumiranje manje alkohola, ishrana bogata biljnim vlaknima, izbacivanje prerađenog mesa i veća fizička aktivnost, pronašla je studija.

Alison Koks, direktor preventivnog odeljenja u centru "Cancer Research" koji je predvodio studiju kazao je: "Ovo dokazuje da svakodnevnim pozitivnim koracima mi možemo da smanjimo rizike nastanka raka. Vođenje zdravog života ne garantuje da osoba neće dobiti kancer, ali može da igra u vašu korist". Portal Dejli mejl izdvojio je četiri najopasnije životne navike koje mogu da budu izazivači raka.

Alkohol

Prethodna istraživanja sugerišu da je alkohol povezan sa sedam različitih vrsta raka i izaziva tri odsto slučajeva godinje u Britaniji. Alkoholna pića sadrže hemijski acetaldehid, koji oštećuje DNA i sprečava njeno obnavljanje. Alkohol takođe sadrži nivoe određenih hormona, poput estrogena koji je povezan sa rakom dojke. Preterano konzumiranje alkoholnih napitaka je povezano sa oštećenjima jetre, što dalje može prouzrokovati da se na organu razviju turmori. Vlakna Vlakna se smatraju snažnim borcima protiv raka tako što poboljšavaju ljudski digestivni sistem, što skraćuje vreme tokom kojeg otpadni proizvodi putuje kroz creva. Otpad obično sadrži supstance koje izazivaju rak i trebalo bi da budu uklonjene što je pre moguće. Bakterija koja razgrađuja vlakana takođe sadrži supstancu koja je povezana sa pojavom tumora u debelom crevu i rektumu

Prerađeno meso Određene hemikalije koje postoje prirodno i dodate su prerađenom mesu mogu da budu izazivač raka. Na primer, kada hemikalija u crvenom mesu, poznata kao haem, nađe se u želucu, formiraju se hemikalije koje izazivaju oštećenje ćelija koje dovode do creva, što može da utiče na nastanak raka debelog creva.

Vežbanje

Fizička aktivnost može da smanji nivo hormona estrogena i insulina u ljudskoj krvi. Visoki nivoi su povezani sa rakom grudi i materice. Vežbanje takođe redukuje svaka upala creva, ubrzava se izbacivanje svih toksina iz tela, čime se smanjuje rizik za nastanak bolesti. Aktivnost je takođe važna kako bi ljudi održavali zdravu telesnu težinu. Prethodna istraživanja sugerišu da prekomerna kilaža je najveći izazivač raka, odmah nakon pušenja.

Uticaj ishrane i vežbanja se ne mogu ignorisati Rezultati poslednje britanske studije pronašli su da vođenjem zdravijeg života može da se smanji 15 odsto dijagnostikovanih kancera kod žena u toku jedne godine.

- Dok se pušenje smatra najvažnijim načinom da se smanji rizik od nastanka raka, veliki uticaj imaju dijeta i vežbanje - ističe doktor Koks.

Bonus video:

POTPUNO UVRNUTO: Kokošji nokti vladaju Instagramom! Da li biste se usudile?

(Espreso.co.rs / B92)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.