POSEBNO SU UGROŽENI SVI KOJI OVO RADE 9 SATI: Rizik za oštećenje srca je OGROMAN!
Foto: Profimedia

vodite računa

POSEBNO SU UGROŽENI SVI KOJI OVO RADE 9 SATI: Rizik za oštećenje srca je OGROMAN!

U posebno rizičnu grupu spadaju oni koji na dan sede u proseku više od devet sati

Objavljeno: 16:59h

Užurbani, ali prvenstveno sedelački način života ima brojne loše posledice na zdravlje. Poslednje istraživanje sprovedeno na University of Texas Southwestern Medical Center, pokazalo je kako sedenje šteti srcu.

Što duže sedimo, veći su rizici za oštećenje srca, navodi se u rezultatima istraživanja objavljenim u časopisu Circulation, a u kojem je učestvovalo više od 1.700 učesnika. Naučnici su analizirali krv učesnika i otkrili da kod osoba koje dugo sede tokom dana postoji viši nivo nezdravog troponina. U posebno rizičnu grupu spadaju oni koji na dan sede u proseku više od devet sati, a osim oštećenja srca, povećava se i rizik od razvijanja bolesti poput dijabetesa.

Ono što posebno zabrinjava jeste i činjenica da vežbanje neće puno pomoći ako nastavimo da sedimo više sati tokom dana. Tu nezdravu naviku bi svakako trebalo da izbacimo iz naše svakodnevice, poručuju stručnjaci.

Pokazalo se da dugotrajno sedenje može dovesti do problema srca, stanja kada srce postaje jako slabo i ne može obavljati svoju funkciju pumpanja dovoljno krvi u ostatak tela. Zasad nije poznato zašto je sedenje povezano sa slabljenjem srca pa će biti potrebna dodatna istraživanja, navodi se.

(Espreso.co.rs / Večernji list)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.