Bubuljice, akne i urasle dlačice na preponama: Nekad mogu biti OZBILJAN PROBLEM, a evo kako da ih se rešite!
Foto: Profimedia

NISU UVEK BEZAZLENE

Bubuljice, akne i urasle dlačice na preponama: Nekad mogu biti OZBILJAN PROBLEM, a evo kako da ih se rešite!

Koža na preponama je vrlo osetljiva pa je podložna miteserima, bubuljicama i aknama

Objavljeno:

Akne na području vagine malo su drugačije nego one na ostatku tela. Šari Markbejn, dermatološkinja iz Njujorka, za "Glamour magazine" rekla je da se ponekad radi i o cistama. Ulogu mogu igrati i hormoni, baš kao i kada je reč o aknama na licu.

Koža na preponama je vrlo osetljiva pa je podložna miteserima, bubuljicama i aknama.

Mitesere ćete veroatno primetiti na vaginalnim usnama, a ono na šta treba obratiti pažnju su crvene kvržice koje nisu urasle dlačice već ciste koje mogu biti vrlo bolne. S površine je teško razlikovati o čemu je reč. One koje se pojave odmah nakon depilacije, vrlo su uobičajene, pa čak i one koje se pojave nakon brijanja, posebno ako ne koristite gel za brijanje.

Kako piše magazin Glamour, ono što još uzrokuje akne duž bikini zone je i preuska odeća, upale folikula dlake, koje mogu biti i genetski uzrokovane. Uska odeća u kombinaciji s vlažnim i vrućim vremenskim prilikama, ubitačna je kombinacija.

Ako imate osetljivu kožu, verovatnoća da budete podložni ovim problemima je veća. Menjajte brijač nakon dva ili tri brijanja kako bi bio što oštriji i bez bakterija.

Kako znati da je to u stvari herpes?

Nemojte odmah da brinete. Herpes je praćen osetljiivošću tog područja, ali i bolom. Ako vidite da iz tačkice curi vodica i da se stvara krasta, onda bi trebalo da posetite lekara.

 Menjajte brijač nakon dva ili tri brijanja kako bi bio što oštriji i bez bakterija
Menjajte brijač nakon dva ili tri brijanja kako bi bio što oštriji i bez bakterija foto: Shutterstock

Kako rešiti problem?

Koristite pilinge. Oni će "izvući" urasle dlačice. Ipak, pripazite jer neki proizvodi mogu učiniti stvar još gorom ako imate osetljivu kožu. Probajte da koristite proizvode protiv akni na licu. Služiće i kao preventiva. Isto tako, ako primetite da problem izmiče kontroli, posetite lekara, možda se radi o hormonskom problemu.

Ono što nikako ne smete raditi je "prčkati" po bubuljicama.Napravićete rane, a samim tim ćete biti podložniji infekcijama, a i polno prenosivim bolestima.

BONUS VIDEO: OVE NAMIRNICE obavezno jedite zimi! Pogledajte i zašto!

(Espreso.co.rs/Večernji.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.