EVO KAKO DA ZAČINITE HRANU NA ZDRAVIJI NAČIN: Ovo upotrebite umesto soli!
Foto: Zorana Jevtić

vodite računa o zdravlju

EVO KAKO DA ZAČINITE HRANU NA ZDRAVIJI NAČIN: Ovo upotrebite umesto soli!

Povišen krvni pritisak uzrok je brojnih bolesti

Objavljeno:

Prema smernicama Svetske zdravstvene organizacije posebno se ističe ona o konzumaciji soli, točnije o primerenom dnevnom unosu kuhinjske soli do pet grama (jedna kašičica), dok prosečni građanin unosi čak dvostruko veću količinu od 11,6 grama.

Stalna potreba za solju

Prema dostupnim epidemiološkim podacima, od hipertenzije boluje najmanje 37,5 odsto građana. Povišen krvni pritisak uzrok je brojnih bolesti, stoga je edukacija građana, ali i stručnog medicinskog osoblja koje savetuje građane o ishrani je veoma važna. Smanjenje dnevnog unosa soli nešto je što svako od nas može primeniti, a zdrava navika sačuvaće naše srce – ističe dr. med. Ivana Portolan Pajić, koja je organizovala radionicu na kojoj je šef Branko Ognjenović predstavio tri jednostavna recepta s pristupačnim namirnicama, ali bez soli.

– Ukusi se pamte i neko ko od detinjstva jede slanu hranu za njom ima i stalnu potrebu. Ali nekada je so služila da bi prikrila nedostatke pri kuvanju pa je so ono što danas traže u hrani – kaže šef Branko Ognjenović, i napominje da je važno uvek jesti umereno i svesno unositi namirnice u organizam.

So je važna za normalan rad ljudskog organizma. Učestvuje u regulaciji krvnog pritiska, bitna je u prenosu električnih impulsa u živcima i mišićima i pri apsorpciji hranjivih materija u tankom crevu. Istovremeno, prekomeran unos kuhinjske soli jedan je od najvažnijih uzroka nastanka povišenog krvnog pritiska i time uzrokuje i povećan rizik za razvoj srčanog i moždanog udara, bubrežnih bolesti, osteoporoze, ali i nekih malignih bolesti.

foto: Thinkstock

Ne govorimo protiv soli, nego o načinu na koji se ona mora koristiti da ne bi ostavila negativne posledice na naše zdravlje. Nije jednostavno smanjiti unos soli, ali jednom kad odlučite da smanjite soljenje hrane, smanjiće se i potreba za njom. Umereno soljenje hrane u domaćinstvu i nije toliki problem, ali važno je da se čitaju deklaracije proizvoda koje kupujemo i na kojima je jasno istaknuto šta se u njima nalazi. Skrivena so opasna je, a možemo je pronaći u pekarskim i suvomesnatim proizvodima, koncentratima, konzerviranoj hrani – objašnjava dr. med. Portolan Pajić.

Začini umesto soli

Ljudi često misle da je kuvanje komplikovano i oduzima mnogo vremena, ali ne mora uvek biti tako. So je sastavni začin većine jela, ali unos soli možete svakako smanjiti, a da pri tome ne narušite ukus jela. Jednako tako so možete zameniti i nekim drugim začinima koji su dobri za srce poput čilija, crvene paprike, papra, bosiljka, ruzmarina, kardamoma, origana, kima, karija i limunovog soka – savetuje šef Branko Ognjenović.

Bonus video:

Glossy lično – Marko Mandić: Ne bih muvao zauzetu devojku... Valjda!

(Espreso.co.rs / Večernji list)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.