NAPRAVITE DOMAĆI SOK OD NAJZDRAVIJE BILJKE NA SVETU: Leči svaku bolest, ali evo koliko ga smete popiti dnevno
Foto: Pixabay

ČISTO ZDRAVLJE

NAPRAVITE DOMAĆI SOK OD NAJZDRAVIJE BILJKE NA SVETU: Leči svaku bolest, ali evo koliko ga smete popiti dnevno

Radi se o potpuno zdravoj i lekovitoj biljci

Objavljeno:

Aronija je svoju popularnost tek nedavno stekla, a njena neverovatna lekovitost proučava se u laboratorijama širom sveta.

Na području Evrope najviše se uzgaja u Rusiji, Poljskoj, Češkoj i Slovačkoj.

Aronija raste u obliku grma koji može dostići visinu od 1,5 do 2,5 m. Ako se odlučite da je uzgajate, znajte da oko nje nema puno posla, jer može podneti razne uslove, ne morate se mnogo oko nje brinuti, a neki je uzgajaju i u dvorištu gde nemaju veoma plodno zemljište.

Što se tiče štetočina ni one je ne napadaju, po čemu možete zaključiti da se neće koristiti nikakve hemijske materije koje mogu da ugroze njenu lekovitost. Radi se o potpuno zdravoj i lekovitoj biljci.

Lekovita svojstva

Za vas smo izdvojili naučno dokazana lekovita svojstva aronije.

Kada je reč o ljekovitim svojstvima, njih je teško sve nabrojati. Aronija podstiče cirkulaciju, pročišćava krv, ublažava migrene, utiče na rad želuca i creva, popravlja imunitet, sprečava razvoj virusnih i bakterijskih infekcija i neke druge tegobe.

Aronija takođe reguliše rad štitne žlezde, odlična je u borbi protiv dijabetesa i raznih oboljenja žuči.

Zahvaljujući visokoj količini antioksidanata, aronija uništava ćelije raka i zbog toga je obavezan deo terapije.

Osim toga, sok od ove biljke se preporučuje u borbi protiv Alchajmerove bolesti i demencije.

Aronija uništava ćelije raka i zbog toga je obavezan deo terapije
Aronija uništava ćelije raka i zbog toga je obavezan deo terapije foto: Pixabay

Nisu zanemariva ni njena kozmetička svojstva, jer sprečava pojavu bora i ubrzava zaceljivanje rana.

Dobrobiti aronije:

  • odličan je izvor antioksidanata
  • sprečava bolesti srca i krvnih sudova
  • reguliše krvni pritisak
  • štiti zdravlje urinarnog sistema
  • ima antiupalna svojstva
  • stimuliše rad štitne žlezde
  • poboljšava pamćenje i koncentraciju
  • reguliše nivo šećera u krvi
  • jača imunitet
  • povoljno deluje na probavni sistem
  • štiti od virusa i bakterija
  • pospešuje izlučivanje teških metala iz organizma

RECEPT ZA DOMAĆI SOK OD ARONIJE Evo kako možete da pripremite sok od aronije, ali i koliko količine soka smete da popijete u toku dana. Redovnim uzimanjem soka doći će do poboljšanja cirkulacije krvi, a samim tim ćete izazvati i pozitivan učinak na trigliceride u krvi, ali i održavati holesterol.

Prvi recept (hladno ceđeni sok)

Recept za sok od aronije je vrlo jednostavan. Od 1 kg bobica aronije obično ćete dobiti oko 0,7 litara soka, a ponekad i manje. Nakon što voće sazre, najbolje je zamrznuti ga. No jednom odmrznuto voće nemojte ponovo zamrznuti. Zamrzavanje nema negativan uticaj na kvalitetu soka, jer je poznato da aronija jako dobro podnosi niske temperature. Bobice će nakon odmrzavanja postati još sočnije nego kada su sveže. Najbolje je izblendati odmrznutu aroniju ili koristiti aparat za mlevenje mesa da bi dobili pravi domaći sok. Preporučuje se da ne dodajete konzervanse niti zaslađivače. Drugi recept (sirup)

  • 2 kg bobica aronije,
  • 1 litra vode,
  • 800 g šećera,
  • 1 sveže ceđeni limun.

U činiju vode dodajte šećer i stavite na šporet dok ne provri. Kad voda proključa, dodajte 2 kg svežeg voća. Stalno ga mešajte dok smesa ne počne kuvati. Dok mešate sirup, pritisnite bobice tako da ispuste što više soka. Kada se postigne tačka ključanja, potrebno je pričekati nekoliko minuta, a zatim izvaditi sirup i pustiti da se ohladi.

Sok od aronije je veoma zdrav
Sok od aronije je veoma zdrav foto: Pixabay

Procedite sadržaj i vratite ga na šporet da provri još jednom. Nakon što proključa sklonite poklopac i dodajte jedan ceđeni limun. Promešani sok ulijte u staklene boce koje ste prethodno sterilisali zatvorite boce. Čuvajte na tamnom i hladnom mestu te konzumirajte po potrebi. Ako želite, razredite ga s malo vode. Ostatak bobica možete koristiti za ukusni pekmez od aronije. Napunite frižider domaćim sokom od aronije i svaki dan uživajte ​​u punom ukusu tamne bobice. Kako i u kojim količinama piti sok od aronije?

Preporučena dnevna doza svežih bobica je 300 grama. Čisti, hladno ceđeni sok od aronije pije se u količini od 1 do 3 čašice za rakiju dnevno. Za zdrave ljude preporučena doza je samo jedna čašica ujutro na prazan želudac. Ljudi koji su skloni obolevanju, trebali bi konzumirati jednu čašicu pre svakog obroka. Sok je potrebno piti barem pola sata pre obroka da bi iskoristili više korisnih svojstava ovog domaćeg soka.

BONUS VIDEO: OVE NAMIRNICE obavezno jedite zimi! Pogledajte i zašto!

(Espreso.co.rs/Krenizdravo.rtl.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.