Ovo je JEDINO povrće koje bi obavezno trebalo da jedete!
Foto: Pixabay

preporuka

Ovo je JEDINO povrće koje bi obavezno trebalo da jedete!

Dobro je i za fizičko i za psihičko zdravlje

Objavljeno:

Dr Rangan Šaterje, koji je gostovao u BBC-jevoj emisiji ''Doctor in the House'', tvrdi da bi brokoli trebalo da je prvi izbor ljudi, kad jedu povrće, navodeći da je on "čuvar života".

Ovo zeleno povrće podstiče razvoj dobrih crevnih bakterija koje podižu imuni sistem i pozitivno utiču na zdravlje debelog creva. Ranije istraživanje pokazalo je da dobre bakterije u crevima utiču i na zdravu težinu i smanjuju rizik od obolevanja od psihičkih poremećaja, piše Daily Mail.

Prolaskom kroz tanko crevo brokoli pomaže pri ravnoteži imunog sistema. Nakon toga vlakna koja se nisu svarila odlaze u debelo crevo gde je većina crevnih bakterija, pa se one nadovezuju na vlakna i tako stvaraju kratke lance masnih kiselina koje su izuzetno važne za zdravlje debelog creva. Brokoli je, osim toga, dobar i za zdravlje srca jer vitamin K koji se u njemu nalazi utiče na rad srca, odnosno protok kiseonika kroz celo telo. Stručnjaci savetuju da brokoli pre konzumiranja narežete na sitne komadiće i ostavite da odstoji do sat i po jer se tako povećava nivo sulforafana, sastojka koji ima antikancerogeno dejstvo i snižava nivo šećera u krvi.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Večernji.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.