TRUDNA SAM I NE PADA MI NA PAMET DA PRESTANEM DA PUŠIM: Pronašla je sva moguća opravdanja za svoju zavisnost, a evo šta kažu lekari!
Foto: Pixabay

da li je rizično?

TRUDNA SAM I NE PADA MI NA PAMET DA PRESTANEM DA PUŠIM: Pronašla je sva moguća opravdanja za svoju zavisnost, a evo šta kažu lekari!

Puno je čitala o tome šta majka može učiniti da joj se dete rodi zdravo

Objavljeno:

Momka je upoznala na fakultetu, planirali su venčanje tek nakon diplome, ali trudnoća je poremetila planove.

Nakon sretne vesti da će biti majka, Dalmatinka u ranim dvadesetima prestala je izlaziti, piti alkohol, krenula je na vežbe za trudnice, kupila folnu kiselinu i druge dodatke, a sve to kako bi se njeno dete rodilo zdravo.

Legala je svake večeri u isto vreme, redovno odlazila na kontrole, a hranu je kupovala samo u prodavnicama s ekosertifikatom.

Puno je čitala o tome šta majka može učiniti da joj se dete rodi zdravo. Ali propustila je učiniti ono najvažnije: nije prestala pušiti. A pušila je nešto više od kutije cigareta dnevno, piše Slobodna Dalmacija.

– Ne mogu se odreći cigareta, smanjiću, ali neću prestati pušiti. A uostalom čitala sam negde na internetu da svi lekari kažu da je loše naglo prestati. I moja je majka pušila kroz celu trudnoću kada je nosila mene i, evo me, živa sam i zdrava – lakonski je devojka odgovorila kada su je prijatelji upozorili da duvanski dim šteti bebi.

Američki CD (Centar za kontrolu i prevenciju bolesti), nešto slično kao naš Zavod za javno zdravlje, izdao je javno upozorenje.

– Pušenje tokom trudnoće uzrokuje broje zdravstvene probleme, uključujući prerano rođenje, a moguća je i smrt novorođenčeta. Mogućnost pobačaja je veća. Pušenje može izazvati probleme s placentom – bebinim izvorom hrane i kiseonika tokom trudnoće. Takođe, veća je mogućnost da će dete imati defekte na usni ili nepcu – navodi CD.

Ginekolog Robert Velč iz američkog Mičigena kaže da je pušenje cigareta među najštetnijim stvarima koje majke pušačice mogu uraditi svojoj nerođenoj deci. Dim iz cigareta sadrži oko 4000 raznih hemikalija.

– Za nerođeno dete najštetniji su nikotin i ugljen monoksid. Ta dva otrova su zaslužna za svaku komplikaciju povezanu s pušenjem u trudnoći – kaže ginekolog Džejms Krismes iz Virdžinije.

Slično upozorenje izdao je i hrvatski zavod za javno zdravlje:

– Jedan od rizika za nastanak neplodnosti i patoloških trudnoća upravo je pušenje. Ono u trudnoći može dovesti do pobačaja i prevremenog poroda, usporenog rasta i razvoja ploda, apstinencijskog sindroma u novorođenčeta, različitih malformacija, pa čak i smrtnog ishoda deteta. Zbog ugljen monoksida, koji se umesto kiseonika veže na eritrocite (crvena krvna zrnca), dete majke pušačice nema dovoljno kiseonika, što negativno utiče na normalan rast i razvoj.

Negativan uticaj na dete veći je u ranoj fazi trudnoće, u fazi formiranja organa i organskih sustava, na šta utiče i broj popušenih cigareta. Ali to ne znači da je dovoljno smanjiti broj cigareta, jer se isto najčešće nadoknadi većim brojem dubljih udisaja.

Kasnije u životu, deca majki pušačica, u odnosu na decu majki nepušačica, češće imaju motorne, bihevioralne i kognitivne deficite, što bi u prevodu značilo, ako se i dete rodi živo, nakon što ste dnevno pušili 20 i više cigareta, ono će verojatno imati teži životni put, te će u kasnijem djetinjstvu, a i odraslom životu imati zdravstvene probleme, piše Slobodna.

Na tvrdnju devojke iz priče kako je i njena mama pušila pa je sve prošlo O.K., u Zavodu navode:

– To što neko (na sreću) nije osetio štetne posledice rizičnog ponašanja poput pušenja, ne znači da će i drugi biti iste sreće. Naučno je dokazano i neosporno da pušenje šteti rastu, razvoju i celokupnom zdravlju ploda, ali u kojoj meri će se štetne posledice razviti, nemoguće je predvideti. Zašto rizikovati?

Bonus video:

SAZNAJTE: Kako izgleda dan osobe obolele od Kornove bolesti

(Espreso.co.rs/Jutarnji.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.