Na dijeti ste jer vam je NADUVEN STOMAK? Budite oprezni, to nekada može biti simptom OPASNE BOLESTI!
Foto: Profimedia

NE ODLAŽITE POSETU DOKTORU!

Na dijeti ste jer vam je NADUVEN STOMAK? Budite oprezni, to nekada može biti simptom OPASNE BOLESTI!

Nadimanje, otečeni stomak i često mokrenje su simptomi koji često idu i uz sindrom nervoznog creva, pa se često bez analiza ne može utvrditi o čemu je tačno reč

Objavljeno:

Dobro razmislite pre nego što odete na dijetu zbog naduvenog stomaka. Ako imate naduven stomak posetite svog ginekologa, možda postoji mogućnost da imate tumor na jajnicima.

Lora Everli (38), otkrila je da ima rak, ali je pre toga išla na razne dijete, i hranila se namirnicama bez glutena. Kasnije je utvrđeno da ima cistu, koja joj je uklonjena operativnim putem, i poslata na biopsiju. Gospođa Everli, prošla je šest tura hemoterapije, a najteže joj je bilo kad je morala da kaže, svom tadašnjem, petogodišnjem sinu da je bolesna. Danas se ona uspešno oporavlja, iako nije ni sanjala da joj se tako nešto može desiti.

Upozoravajući podaci ukazuju, da će žene, koje imaju naduven stomak, kao glavni simptom raka jajnika, pre pomisliti da su se ugojile, te će otrčati po namirnice bez glutena, isprobati razne čajeve, pre nego što će potražiti medicinsku pomoć. Istraživanja su potvrdila da je od hiljadu žena, samo trećina rekla da bi posetile svog ginekologa, ukoliko bi otkrile ove simptome. Rak jajnika je šesti najčešći uzrok smrti, među britanskim ženama. Svake godine pojavi se 7.400 novih slučajeva, i to uglavnom žene koje su prošle menopauzu i u 80% slučajeva, posle pedesete godine života.

Žene koje imaju naduven stomak, kao glavni simptom raka jajnika, pre će pomisliti da su se ugojile
Žene koje imaju naduven stomak, kao glavni simptom raka jajnika, pre će pomisliti da su se ugojile foto: Stock

Nadimanje, otečeni stomak i često mokrenje su simptomi koji često idu i uz sindrom nervoznog creva, pa se često bez analiza ne može utvrditi o čemu je tačno reč. Kada se rak proširi, šansa da se preživi je veoma mala. Andrea Oliver (54), majka dvoje dece, mislila je da je njen naduveni stomak, koji je izgledao kao u osmom mesecu trudnoće, posledica stresa kroz koji je prolazila, umesto toga saznala je strašnu dijagnozu. Njena borba sa rakom, počela je u oktobru 2016. godine, kad je primetila da ide više u toalet nego ranije. Počela je da pije puno vode, jer je mislila da ima urinarnu infekciju. Uskoro je počela da oseća grčeve u stomaku i gubitak apetita, što je takođe povezivala sa teškom hranom, koju je unosila.

Nadimanje, otečeni stomak i često mokrenje mogu biti simptomi raka jajnika
Nadimanje, otečeni stomak i često mokrenje mogu biti simptomi raka jajnika foto: Profimedia

Andrea je živela u zabludi, sve dok nije posetila svog doktora, koji je pretpostavio da ima rak jajnika, što se kasnijim testovima i potvrdilo. Na novogodišnjoj večeri, otpočela je svoju hemoterapiju, iako se sad oporavlja, gospođa Oliver je imala radikalnu hiserektomiju i uklonjen joj je deo abdomena. Da ova bolest pogađa i mlade devojke, govori nam slučaj tinejdžerke, kojoj je usled neredovnih ciklusa, ustanovljen sindrom policističnih jajnika, kasnije se pokazalo da ima redak oblik raka.

Ejmi Alen, tada 18-godišnjakinja, borila se sa izostankom ciklusa, od svoje četrnaeste godine, zbog čega je imala probleme sa kožom lica, i imala visok nivo muških hormona. Prema savetu svoje majke posetila je doktora, koji je ustanovio redak oblik raka jajnika, koji joj je kasnije odstranjen. Pošto je bolest zahvatila samo jedan jajnik, Ejmi je kasnije sačuvan drugi jajnik, kako bi mogla da ima decu. Njena majka savetuje mlade ljude da ne ignorišu ove simptome, i provere svoje stanje kod ginekologa, kako bi kasnije sprečili velike posledice po svoje zdravlje i potomstvo. Zato proverite vaše zdravlje na vreme, možda ste sad mladi, ali kasnije će vam biti žao što možda nećete moći da imate decu.

BONUS VIDEO: MANIKIR ZA KOJIM SU ŽENE ODLEPILE: Ovaj trend je preplavio Instagram!

(Espreso.co.rs/Srbijadanas.com)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.